• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plavi zmaj terorisao mora oko Japana: Šokantno otkriće o zastrašujućim predatorima iz Pacifika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stvorenje veličine velike bele ajkule, čiji su ostaci otkriveni 2006, živelo je pre oko 72 miliona godina

  • 0

Tim istraživača Univerziteta u Sinsinatiu (UC) detaljno je ispitao ostatke skoro potpunog skeleta mosasaurusa otkrivenog u Japanu 2006. Ovaj izumrli morski reptil, koji je živeo pre oko 72 miliona godina, bio je veličine velike bele ajkule, a imao je dorzalna ili leđna peraje nalik ajkulinim što mu je omogućavalo da se kroz vodu kreće brzo i sa velikom preciznošću, navedeno je u saopštenju istraživača.

Profesor Univerziteta u Sinsinatiju Takuja Koniši i njegovi saradnici opisali su mosasaurusa i postavili ga u taksonomski kontekst, što su objavili u studiji u Journal of Systematic Palaeontology.

Mosasaurus je nazvan po mestu u kome je pronađen – provinciji Vakajama. Nazvali su ga Wakayama Soryu, što znači vakajamski plavi zmaj.

Legende o zmajevima u japanskom folkoru

- Zmajevi su stvorenja iz legendi u japanskom folkloru. U Kini zmajevi proizvode grom i žive na nebu. U japanskoj mitologiji oni su postali morska stvorenja – rekao je Koniši.

Ove ostatke pronašao je Akihiro Misaki, koautor istraživanja, blizu reke Aridagava u Vakajami još 2006. Tragao je za fosilima mekušaca nazvanih amoniti kada je otkrio zanimljiv mračni fosil u peščaru, objasnio je Koniši.

Dalja istraživanja pokazala su da je reč o skoro potpuno očuvanom skeletu mosasaurusa.

- Ovo je skoro ceo primerak, što je neverovatno – rekao je Koniši.

On je, dodaje, posvetio celu karijeru proučavanju izumrlih morskih reptila. Ipak, ovaj japanski primerak ima jedinstvene osobine koje ne dozvoljavaju jednostavnu klasifikaciju, objasnio je.

Njegova peraja su veća od glave krokodila, što je jedinstveno za mosasauruse.

- Mislio sam da ih dobro poznajem. Ali ovo je bilo nešto što nikad ranije nisam video. Vakajamski plavi zmaj ima neke osobine slične mosasaurusima otkrivenim na Novom Zelandu i u Kaliforniji. Imao je binokularni vid, zbog čega je bio smrtonosni lovac – rekao je Koniši.

Mosasaurusi su bili opasni predatori u praistorijskim okeanima, u kojima su živeli pre između 100 i 66 miliona godina. Bili su savremenici tiranosaurus reksa i drugih dinosaurusa iz doba krede. Izumrli su nakon velikog udara asteroida, kad i skoro svi dinosaurusi.

Istraživači su ga smestili u potporodicu Mosasaurinae i nazvali ga Megapterygius wakayamaensis. Naziv Megapterygius znači da ima „velika krila“, tj. peraje.

Jedinstven način kretanja kroz vodu

Koniši je dodao da su peraja možda korišćenja za kretanje kroz vodu, ali da bi taj tip plivanja bio jedinstven ne samo među mosasaurusima, već među svim ostalim životinjama.

- Nemamo modernu analogiju za ovaj tip morfologije, od riba do pingvina i morskih kornjača. Niko nema četiri velika peraja koja koriste sa velikim repom – rekao je Koniši.

Istraživači spekulišu da su mu velika prednja peraja pomagala u manevrisanju, a velika zadnja peraja da brzo zaroni ili ispliva. Kao i drugi mosasaurusi imao je rep koji je stvarao veliko ubrzanje prilikom lova.

- Pitanje je kako je svih ovih pet hidrodinamičnih površina koristio istovremeno. Koje je koristio za upravljanje, a koje za ubrzanje? Mnogo je izazova pred nama kako bismo otkrili kako je mosasaurus plivao – rekao je Koniši.

Specifično je i to što je vakajamski zmaj imao i leđno peraje nalik onom koje ima velika bela ajkula.

(Telegraf Nauka/UC News)

Video: Snimak uginule, nasukane grdosije rastužio ljude: Misterija smrti ugrožene vrste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>