• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimljena poslednja večera trilobita od pre 465 miliona godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici prvi put proučili fosil životinje pronađen pre više od sto godina

  • 0
Trilobit, fosil Foto: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Poslednji obrok trilobita koji je živeo pre 465 miliona godina ispitan je zahvaljujući modernim tehnikama snimanja na Karlovom univerzitetu u Pragu, javio je Psych.org. Istraživanje je objavljeno u žurnalu Nature.

Jedinstveni fosil, očuvan u takozvanoj kamenoj kugli iz Rokicanija, otkriven je pre više od sto godina. Ipak, njegove tajne se otkrivaju tek sada, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji snimanja sinhrotronom tomografijom. Istraživanja bi mogla da otkriju osnovne, a nepoznate informacije o trilobitima i njihovoj ulozi u paleozoičkom ekosistemu.

Fosil trilobita otkrio je privatni kolekcionar Karel Holub 1908. i od tada se čuva u muzeju u Rokicaniju, u Češkoj.

- Sećam se ovog primerka još iz detinjstva. Bio je to omiljeni fosil mog dede. Zbog toga je slika tog fosila visila u odeljenju za paleontologiju u muzeju Rokicanija, gde je volontirao – rekao je glavni autor studije Petr Kraft sa Fakulteta nauke Karlovog univerziteta.

Razvojem sinhotrone tomografije omogućeno je naučnicima da snime kuglu i ispitaju sve u visokoj rezoluciji.

- Prikupljanje slika, sličnih onim sa CT skenova u bolnicama, tek je prvi korak. Slede ručna sekgmentacija pojedinačnih struktura korišćenjem softvera za rekonstrukciju. Trodimenzionalni model fosila onda se proučava u virtuelnom foto studiju, gde se povećava dubina slika – rekla je Valerija Vaškaninova sa Karlovog univerziteta, jedan od autora studije.

Digestivni trakt trilobita Bochemolichas incola bio je ispunjen školjkama i fragmentima koji su pripadali morskim beskičmenjacima poput ostrakodija i školjki. Autori smatraju da su trilobiti bili oportunistički strvožderi, koji se hranio svime do čega je mogao da dođe. Zanimljivo je, kažu naučnici, kako delovi školjki nisu čak ni delimično rastvoreni u digestivnom traktu, što ukazuje na to da nisu bili izloženi kiselini.

(Telegraf Nauka/Psych.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>