• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novootkriveni „primitivni rođaci Ti-reksa“ osvetljavaju kraj doba dinosaurusa u Africi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fosili primitivnih rođaka Ti-reksa koji su imali kratke njuške kao buldozi i još kraće ruke pronađeni su u Maroku, odmah izvan Kazablanke.

  • 0

Dve nove vrste dinosaurusa pripadaju porodici Abelisauridae, mesožderima koji su bili poput tiranosaurusa sa severne hemisfere. Živeli su na kraju perioda Krede i pokazuju da su dinosaurusi bili raznovrsni u Africi uoči masovne ekstinkcije zbog udara asteroida pre 66 miliona godina.

Jednu vrstu, pronađenu blizu naselja Sidi Daoui, predstavlja kost stopala predatora dugačkog oko dva i po metra. Drugu vrstu, pronađenu u obližnjem Sidi Čenanu, predstavlja cevanica mesoždera dužine do pet metara.

Obe vrste su pripadale porodici primitivnih mesoždera poznatih kao abelisaurusi, a živeli su pored mnogo većeg abelisaurusa Chenanisaurus barbaricus, što kazuje da je Maroko bio dom različitim vrstama dinosaurusa pre nego što je ogromni asteroid udario na kraju Krede i okončao doba dinosaurusa, piše EurekAlert.

Dr Nik Longrič iz Centra za evoluciju Univerziteta u Batu kaže: „Iznenađujuće je to što su ovo morski sedimenti. Radi se o plitkom, tropskom moru punom pleziosaura, mosasura i ajkula. Nije baš mesto gde ćete naći mnogo dinosaurusa, ali ih pronalazimo“.

Iako dinosaurusi čine mali deo fosila, region je toliko bogat fosilima da daje najbolju sliku afričkih dinosaurusa sa kraja doba dinosaurusa.

Umesto pronalaženja istih nekoliko vrsta, paleontolozi često otkrivaju fosile novih vrsta, što ukazuje da sedimenti sadrže krajnje raznovrsnu dinosaursku faunu.

Zasad, mali broj dinosaurskih fosila koji su pronađeni predstavljaju pet različitih vrsta – malog patkonosog dinosaurusa nazvanog Ajnabia, dugovratog titanosaurusa, ogromnog abelisaurusa Chenanisaurus, i sad dva nova abelisaurusa.

Poslednji dinosaurusi nestali su pre oko 66 miliona godina, zajedno sa čak 90% svih vrsta na Zemlji, uključujući mosasaure, pleziosaure, pterosaure i amonite. Obrazac ekstinkcije na kraju Krede i njeni uzroci predmet su rasprave više od dve stotine godina.

Udar ogromnog asteroida na poluostrvo Jukatan povezan je sa njihovim krajem, iako se tvrdi da su dinosaurusi već izumirali. Dinosaurusi u Maroku sugerišu da su na severu Afrike dobro uspevali do samog kraja.

„Kraj perioda Krede na zapadu Severne Amerike definitivno se čini manje raznovrsnim“, rekao je Longrič. „Međutim, to je samo jedan mali deo sveta. Nije izvesno da se na osnovu dinosaurusa u Vajomingu i Montani može napraviti generalizacija za ceo svet“.

Pred kraj je takođe postalo hladnije, tako da možda nije iznenađujuće da su dinosaurusi na većim geografskim širinama postali manje raznovrsni. Međutim, ne znamo mnogo o dinosaurusima sa manjih širina.

Izgleda da su barem u Maroku ostali raznovrsni i uspešni do kraja.

„Dok je Ti-reks vladao kao megapredator u Severnoj Americi, abelisaurusi su bili na vrhu lanca ishrane u Severnoj Africi“, rekao je Nour Edin Džalil, profesor sa Univerziteta Kadi Ajad.

„Ostaci dinosaurusa, uprkos svojoj retkosti, daju iste poruke kao obilniji ostaci morskih reptila. Oni nam kažu da uoči kredno-paleogene krize biodiverzitet nije bio u opadanju, već naprotiv – bio je raznovrstan“.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>