• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pterosaurusov rođak iz Trijasa imao je raptorski kljun i duge ruke sa kandžama poput simitara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi rod i vrsta prethodnika pterousaurusa opisani su na osnovu 230 miliona godina starog delimičnog skeleta pronađenog na jugu Brazila.

  • 0

Novootkrivena vrsta živela je na prostoru sadašnjeg Brazila tokom kasnog Trijasa pre oko 230 miliona godina, piše Sci.News.

Nazvan Venetoraptor gassenae, taj reptil je imao dužinu od otprilike jedan metar i težinu 4-8 kilograma.

To prastaro stvorenje pripadalo je porodici Lagerpetidae, najranije izdvojenim pretečama pterosaurusa.

„Dinosaurusi i pterosaurusi potiču iz perioda srednjeg ili početnog kasnog Trijasa, a obe grupe su preživele ekstinkciju s kraja Trijasa i postali brojčano dominantni tetrapodi na zemlji i nebu tokom doba Jure i Krede“, kažu paleontolozi Rodrigo Temp Miler i njegove kolege sa Federalnog univerziteta Santa Marije.

„Kao rezultat vrlo oskudnih fosilnih svedočanstava, poreklo ove grupe je bilo nejasno i o njemu se žestoko raspravljalo decenijama. Međutim, talas nedavnih otkrića drastično je povećao naše znanje o pretečama i dinosaurusa i pterosaurusa“, kažu oni.

Sad je jasno da je njihov taksonomski diverzitet bio znatno širi nego što se ranije mislilo, sa nekoliko podgrana (aphanosaurs, lagerpetids, silesaurids) raspoređenih širom prastarog superkontinenta Pangea.

Uprkos poboljšanju fosilne evidencije preteča dinosaurusa i pterosaurusa, njihove lobanje i druge oblasti skeleta (na primer šake) još su predstavljene samo fragmentarnim ili loše očuvanim uzorcima.

Ove rupe u znanju onemogućavaju obuhvatnija ekomorfološka i makroevoluciona istraživanja tih prethodnika.

Venetoraptor gassenae poseduje kombinaciju neočekivanih osobina, uključujući oštar, raptorski kljun i velike šake sa kandžama poput simitara.

„Neobični raptorski kljun prethodi dinosaurskom oko 80 miliona godina“, kažu paleontolozi.

Kod savremenih ptica, slični kljunovi se pripisuju raznim funkcijama, kao što su cepanje mesa ili jedenje tvrdog voća.

Pored velikih kandži u obliku srpa, kljun je možda korišćen za savladavanje potencijalnog plena. Osim toga, kandže su možda pomagale pri penjanju na drveće.

Dobro očuvani parcijalni skelet Venetoraptor gassenae pronađen je u Brazilu u sedimentima iz kasnog Trijasa, iz istih fosilima bogatih slojeva koji su dali neke od najstarijih dinosaurusa na svetu.

„Kombinovanje anatomskih podataka nove vrste sa drugim prethodncima dinosaurusa i pterosaurusa pokazuje da morfološka nejednakost među pretečama podseća na pterosauruse iz Trijasa i veća je nego kod dinosaurusa iz Trijasa“, kažu istraživači.

Dakle, „uspeh“ pterosaurusa i dinosaurusa bio je rezultat diferencijalnog opstanka u širem rezervoaru ekomorfološke varijacije.

„Naši rezultati pokazuju da je morfološki diverzitet ornitodirana (ranih rođaka dinosaurusa i pterosaurusa) počeo da buja među rano izdvojenim lozama, a ne samo nakon početka dinosaurusa i pterosaurusa“

(Telegraf Nauka/Sci.News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>