• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fosilizovano jaje flaminga staro do 12.000 godina pronađeno prvi put u Amerikama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikad ne znate šta možete pronaći kad počnete da kopate Zemljinu površinu.

  • 0

Kopanje u blizini železničkog gradilišta nedavno je otkrilo drevnog kočijaša, a sad, pored mesta izgradnje novog aerodroma u Meksiku, zabeležen je drugi pronalazak fosilizovanog jaja flaminga na svetu. To je takođe prvi put da je fosilizovano jaje flaminga proneđeno negde u Amerikama, piše IFLScience.

Pronalazak fosilizovanih jaja bilo koje vrste ptica iz pleistocenskog doba i u Severnoj i u Južnoj Americi je krajnje redak događaj. Jaja izumrlih pafina, pelikana i ždralova nađena su ranije širom Amerika, ali su fosili flaminga obično ograničeni na paleojezera u centralnom Meksiku. Savremeni flaminzi imaju populaciju u Severnoj Americi, što je daleko od tih paleojezera duž Jukatana i širom jugoistoka Sjedinjenih Država.

Flaminzi pripadaju porodici ptica Phoenicopteridae, i pre ovog otkrića jedina poznata jaja Phoenicopteridae na svetu bila su pet pronađenih u Španiji. Smatra se da je novopronađeno jaje iz kasnog pleistocena ili ranog holocena zbog drugih ostataka nađenih na istoj lokaciji. Pronađeno je tokom izgradnje novog međunarodnog aerodroma „Felipe Anheles“ u Santa Lusiji u saveznoj državi Meksiko.

Radi utvrđivanja da li jaje pripada porodici flaminga, istraživači su uporedili veličinu, širinu, strukturu ljuske i generalni oblik sa drugim vrstama da bi videli koja grupa je verovatno napravila to jaje. Samo jaje je dugačko 93,491 milimetar i široko 55,791 milimetar, struktura je izuzetno dobro očuvana i liči na jaje malog labuda, iako su jaja labuda mnogo veća. Upoređujući te faktore sa jajima različitih vrsta, zaključili su da je to jaje flaminga, a ne ždrala ili druge vrste.

Istraživači misle da prisustvo jajeta flaminga ukazuje na prisustvo paleojezera visokog saliniteta tokom kasnog pleistocena u istoj oblasti u kojoj je pronađeno jaje. Slična lokacija u blizini, zvana Čalko, čija starost je 12-8 hiljada godina, sugeriše da je jaje flaminga takođe iz tog perioda.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>