• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prastari skeleti najvećeg torbara otkriveni u Australiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Diprotodon je živeo u epohi pleistocena i ogromni je rođak vombata i koala.

  • 0

„Unikatno“ nalazište fosila na zapadu Australije otkriva ostatke najvećeg torbara na svetu, piše Live Science.

Skeleti pripadaju diprotodonu, rođaku vombata i koala koji je živeo tokom pleistocena (pre oko 2,6 miliona godina do 11.700 godina). Ove životinje su bile ogromne, do 1,7 metara visoke, 3,8 metara dugačke i oko tri tone teške.

Istraživači su pronašli barem 10 skeleta diprotodona, ali ih još nisu potpuno iskopali. Odrasli i mladi primerci bi mogli biti među fosilima, što može značiti da je ta lokacija bila na bitnoj migracionoj ruti za diprotodone.

Tamo se nalaze razbacani delovi lobanja, kostiju i zuba tih drevnih torbara, rekao je Gilbert Prajs, paleontolog sa Univerziteta Kvinslend.

Diprotodon se pojavio pre oko dva miliona godina, a izumro je pre oko 25.000 godina. Klimatske promene i ljudska aktivnost su možda bili faktori u njihovom izumiranju, ali su oni koegzistirali sa domorocima više od 20.000 godina, kaže Australijski muzej u Sidneju.

Istraživači su našli fosile diprotodona širom Australije. Prvo su pronađeni 1991. godine na lokaciji novog iskopavanja (Du Boulay Creek).

Takođe su pronađeni dokazi prastarih mangrova i fosili kraba. Taj fosilni depozit kombinuje kopnene životinje kao što je diprotodon sa „estuarijskim ili gotovo morskim tipovima uslova“.

„To je nešto apsolutno jedinstveno u fosilnoj evidenciji, ne samo za ovaj deo Zapadne Australije, već za čitav kontinent“, dodao je Prajs.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>