• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesor otkrio kako prepoznati i raskrinkati teroriste: Jezik i reči su ključ u borbi protiv ekstremista

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za forenzičku lingvistiku dr Auni Etejvi fokusirao se na govore terorističkih vođe Al Bagdadija i Šekaua i našao način za prepoznavanje džihadista na internetu

  • 0
Jezik terorista Foto-kolaž: Tanjug/AP; Shutterstock

Specifične reči, frekvencija indikatora agresije, kontekst i drugi lingvistički markeri mogu da pomognu zvaničnicima u kreiranju algoritma za prepoznavanje terorista i obeležavanje ekstremističkog sadržaja na internetu. To je pokazala studija dr Aunija Etejvija, profesora lingvistike i forenzičke lingvistike australijskog Univerziteta Čarls Darvin.

On je u studiji objavljenoj u Corpus Pragmatic istraživao jezik terorista fokusirajući se na izjave Abubakera Šekaua, nekadašnjeg lidera Boko Harama, i Abu Bakra al Bagdadija, nekadašnjeg kalifa Islamske države (ISIS), prenosi Phys.org.

Dr Etejvi je ispitivao lingvističke trendove svakog autora i istraživao frekvenciju posebnih indikatora agresije, ali ih pratio i u kontekstu u kome se koriste.

- Ovi lingvistički markeri i kontekst u kojem se oni koriste omogućuju nam da otkrijemo koji aspekti identiteta se napadaju u specifičnoj situaciji – rekao je on.

Rezultati su otkrili da se autori služe temama identiteta (ličnog ili relativnog), emocijama, društvenim vrednostima poput kulture i religije, pravde, morala i agresije da bi stekli podršku i opravdali nasilje.

- Napadi na nečiji identitet nisu samo nasumične uvrede. One su veoma pažljivo osmišljen retorički alat. One operišu tako što nekog izdvajaju i targetiraju njegove lične karakteristike i ponašanje, naglašavaju odnose u moći, podrivaju nečiju ulogu i identitet. Napadi na nečiji identitet su ključni za ranu detekciju i otkrivanje potencijalnih pretnji, što omogućava predstavnicima zakona i bezbednosnim agencijama važan alat za identifikovanje i praćenje nasilnih ekstremista – rekao je Etejvi.

Postoji velika vrednost u proučavanju lingvističkih trendova ovih autora, dodao je. Indeks globalnog terorizma smatra džihadiste i ekstremne desničare među najsmrtonosnijim teroristima na svetu.

- Neki odbacuju važnost lingvističkih analiza u borbi protiv terorizma, ali bolje shvatanje jezika koji ekstremisti koriste je važno. Ono otkriva kako su napadi na nečiji identitet strateški konstruisani da manipulišu, dehumanizuju određene grupe i podstiču nasilje protiv njih. Razotkivanjem ovih lingvističkih strategija, možemo bolje da prepoznamo i zaustavimo pretnje koju predstavlja komunikacija ekstremista – rekao je dr Etejvi.

Boko Haram je džihadistička militantna organizacija iz Nigerije, ali deluje i u Čadu, Kamerunu i Maliju. Ime ove terorističke organizacije u prevodu znači „zapadno obrazovanje je pogrešno“. Oni su među najopasnijim grupama i poznati su po brutalnim terorističkim napadima, ali i otmicama đaka u Africi. Abubakar Šekau bio je vođa terorista dok nije poginuo 2021. godine.

Islamska država ili prvobitno Islamska država Iraka i Sirije (ISIS) takođe je opasna teroristička organizacija koja je u jednom trenutku, od 2014. do 2019, držala velike delove Iraka i Sirije i proglasila kalifat. Ratovali su na tim prostorima, ali su i organizovali terorističke napade širom sveta. Nekadašnji vođa grupe i samoproglašeni kalif Abu Bakr al Bagdadi ubijen je 2019. godine.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>