• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će biti više zemljotresa zbog klimatskih promena?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrese je gotovo nemoguće predvideti, ali stručnjaci veruju da će u budućnosti oni, zbog posledica zagrevanja, biti opasniji

  • 0
Turska, zemljotres, ruševine Foto: Tanjug/AP

Zemljotresi su među najmisterioznijim i najstrašnijim prirodnim katastrofama. Iako nekad postoje neki nagoveštaji kada će se oni veliki desiti, umeju da se dogode potpuno iznenada, da sravne gradove, dovedu do požara, klizišta i cunamija… Klimatske promene dovele su do povećanog broja drugih prirodnih katastrofa, poput šumskih požara i uragana, piše LiveScience, a da li će biti više i zemljotresa?

Za razliku od ostalih katastrofa, skoro je nemoguće predvideti kada će se zemljotresi desiti, zbog čega je planirana evakuacija nemoguća.

Međutim, stručnjaci za LiveScience kažu da će zbog klimatskih promena zemljotresi da se dešavaju češće i sa više intenziteta. Zbog globalnog zagrevanja, glečeri se tope i idu u zemlju i vodu, pa dolazi i do podizanja zemlje, rekao je Džon Kesidi, seizmolog Geološkog instituta Kanade i Univerziteta u Viktoriji.

- Više od zemljotresa zbog topljenja glečera zabrinjavaju oni do kojih može da dovede skok nivoa mora. Kako se nivo mora diže, pritisak na morsko dno raste. Kako skače on, tako skače i pritisak na rasede blizu obale – rekao je za LiveScience Marko Bohnhof, geofizičar sa Slobodnog univerziteta u Berlinu, i dodao:

- Samo mali skok u pritisku može da bude dovoljan za ubrzanje seizmičkog sata, može biti dovoljno za pokretanje zemljotresa.

Kesidi nije siguran da bi skok nivoa mora mogao da izazove dovoljno veliki pritisak za brže pokretanje velikih zemljotresa ili bar da to ne može da se dogodi za naših života. Ipak, dodaje, klimatske promene mogu učiniti zemljotrese još opasnijim – cunamiji će biti razorniji, a bujične poplave pojačaće podrhtavanje tla.

- Ovo je važna tema, ali još ne znamo šta će se desiti dok se ne desi. Šta god da saznamo, neće to biti dobre vesti – rekao je Kesidi.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>