• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto očevi ne mogu da doje decu? Matematičari objašnjavaju enigmu evolucije sisara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova hipoteza ruši teoriju iz sedamdesetih godina

  • 2
Dojenje Foto: Shutterstock/Guryanov Andrey

Dojenje od strane samo jednog roditelja – majke – moglo bi da predstavlja evolutivnu strategiju koja sprečava širenje štetnih bakterija kod sisara. To je nova teorija koju su razvili matematičari sa Univerziteta u Jorku.

U džunglama malarije živi vrsta slepog miša Dyacopterus spadiceus, jedina poznata vrsta sisara kod koje i mužjaci proizvode mleko. Ovo je ekstremno redak primer da očevi mogu da doje decu iako je činjenica da potencijal za dojenje postoji kod većine mužjaka sisara.

Naučnici su sedamdesetih godina razvili teoriju da je gotovo potpuno odsustvo dojenja od strane mužjaka, iako bi mladunci imali koristi od dodatne hrane, posledica nesigurnosti očinstva. Kako mužjaci ne mogu da budu sigurni da su oni biološki očevi, to je dovelo do smanjivanja evolutivne potrebe da se bave previše brigom o potomcima, što je uključivalo i dojenje, piše Phys.org.

Matematičari sa Univerziteta u Jorku razvili su drugačiju teoriju. Njihova hipoteza, objavljena u Nature Communications, jeste da razlog što mužjaci ne doje decu to što bogate zajednice mikroba žive u majčinom mleku, a to ima veliku ulogu u razvoju mikrobioma novorođenčeta.

Njihova teorija demonstrira da bi prenos mikroba iz mleka od strane oba roditelja dozvolio da se štetni mikrobi šire u populaciji. Isključiva laktacija ženki to sprečava i predstavlja svojevrsnu cediljku, koja zadržava samo dobre mikrobe.

- Fascinirala nas je ova tema kada smo pročitali istraživanja o noćnim majmunima Azara. Oni su naglavačke okrenuli pretpostavke dojenju od strane očeva jer je reč o najposvećenijim očevima u svetu primata. Oni brinu o deci od 80 do 90 odsto vremena i predaju ih majkama samo da ih one podoje – rekao je dr Džordž Konstabl, jedan od autora studije i stručnjak sa Odeljenja za matematiku Univerziteta u Jorku.

noćni majmun Azara Foto: Octavio Campos Salles / Alamy / Alamy / Profimedia

On dodaje da su njihova istraživanja pokazala da kada bi oba roditelja bila uključena u dojenje, šansa za širenje mikroba u celoj populaciji bi skočila dvostruko.

- Majčino mleko je živa supstanca i igra ključnu ulogu u razvoju crevne mikroflore kod sisara, što je kompleksan ekosistem bakterija, virusa i gljiva, uz njihov genetski materijal. Ovaj ekosistem ima ključnu ulogu u zdravlju, uključujući i pomaganje drugim životinjama od bolesti – rekao je dr Brenen Fagan, autor studije i stručnjak sa Odeljenja za matematiku Univerziteta u Jorku.

Ova hipoteza, zasnovana na matematičkim modelima, bavi se dugoročnom evolucijom i ukazuje na prednosti dojenja samo od strane majki, dodao je on.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>