• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacisti oteli blago, nepravda ispravljena posle 83 godine: Naslednicima vraćena mermerna glava Bude

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umetničko delo pripadalo je kolekciji Johane Plošicki, umetnice iz Berlina, koja se preselila u SAD 1939. i tamo postala Hansi Šer

  • 0

Muzej Rotenbauma (MARKK) posle 83 godine vratio je vlasnicima izuzetno umetničko delo – mermernu glavu Bude - koje su nacisti oteli u vreme Drugog svetskog rata.

Mermerna glava Bude bila je deo kolekcije Johane Plošicki, umetnice iz Berlina. Ona je 1939. pobegla u SAD, ali je tajna policija Hamburga 1941. zaplenila njenu kolekciju i prodala je na aukciji malo nakon toga, piše ASB Cajtung. Hamburški muzej etnologije kupio je sedam azijskih umetničkih radova iz kolekcije i 25 knjiga.

Plošicki, koja je kasnije promenila ime u Hansi Šer, tražila je povratak ovih dela 1948. i veći deo predmeta joj je vraćen. Jedino delo koje nije dobila nazad je upravo mermerna Budina glava, čija lokacija joj je bila nepoznata.

Direktorka MARKK-a prof. Barbara Plankenštajner počela je 2017. da sređuje muzej, a dve godine kasnije otkriveno je da je glava Bude deo nacističkog plena. Proces restitucije zvanično je počeo 2021.

- Deo suočavanja sa nepravdama nacističke ere uključuje otkrivanje porekla svih dela u muzeju i vraćanje pravim vlasništvima. Oduševljen sam što je ova istorijska glava Bude vraćena naslednicima originalnog vlasnika – rekaoj e Karsten Brosda, hamburški senator zadužen za kulturu.

Plankenštajner je rekla da se izvinjava naslednicima.

- Žao mi je zbog taktike prikrivanja koju je muzej koristio pedesetih godina. Žao mi je što je bilo potrebno ovoliko vremena da se ispravi nepravda – rekla je ona.

(Telegraf Nauka / Aussiedlerbote Zeitung)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>