• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stari astečki tekstovi detaljno govore o prestonici Asteka, osvajanjima i padu pod vlast Španaca

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri dokumenta iz 16. i 17. veka detaljno opisuju istoriju Asteka i oblasti današnjeg Sjudad de Mehika.

  • 0

Ti vekovima stari dokumenti sadrže bogatstvo informacija o Astecima na njihovom maternjem jeziku, uključujući detalje o osnivanju njihove prestonice, njihovim osvajanjima i padu pod vlast Španaca, kaže Nacionalni institut za antropologiju i istoriju Meksika (INAH).

Meksička vlada je nedavno kupila tri ilustrovana dokumenta, poznata kao Spisi o San Andres Tetepilku, od jedne porodice u kojoj su bili generacijama, piše Live Science.

Asteci su vladali velikim delom Meksika tokom 15. i 16. veka. Njihova prestonica je bio Tenočtitlan, današnji Sjudad de Mehiko. Između 1519. i 1521, španske snage su pobedile Asteke i uspostavile španski vladavinu. Rukopisi na urođeničkom jeziku navatl i na španskom pisani su i u ranom 17. veku.

Jedan od novokupljenih dokumenata opisuje osnivanje Tenočtitlana oko 1300. godine i vladare u vremenima pre Španaca. Taj dokument takođe opisuje astečko osvajanje Tetepilka oko 1440. i kako su se vladari zakleli na potčinjenost Astecima. Čak se detaljno govori o dolasku Španaca 1519. goine i njihovoj vladavini do 1611. Španci su nastavili da vladaju Meksikom do 1821.

Kad su naučnici ispitali dokumente, otkrili su da su neki delovi ispisani na amatlu, ili papiru od kore drveta, a da su mastila napravljena od biljaka, ugljena i indiga, stvarajući crvenu, oker žutu, crnu i plavu boju.

Nakon potvrde autentičnosti, vlada je kupila dokumente za 9,5 miliona pozosa (oko 570.000 dolara).

Drugi dokument opisuje osnivanje Tetepilka, a treći detaljno nabraja imovinu crkve u Tetepilku.

Sva tri rukopisa su sad u Kolekciji meksičkih rukopisa Nacionalne biblioteke za antropologiju i istoriju (BHAN).

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>