• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

„Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga“: Grej Gejdž predstavio novo izdanje svoje knjige

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američki neuronaučnik posetio je Srbiju i i predstavio delo koje predstavlja riznicu lekcija iz nauka o nervnom sistemu, a organizovana je i posebna obuka za eksperimente za nastavnike iz Mejkers škola

  • 0
Greg Gejdž, Promocija knjige Kako vaš mozak radi Foto: Nikola Tomić

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu. On je predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige „Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga“ u koju su utkani i eksperimenti nastali saradnjom američkih i srpskih studenata. Ova knjiga predstavlja riznicu lekcija iz neuronauka, koje će se, uz posebnu doniranu opremu, sprovoditi u Mejkers labovima u srednjim školama širom Srbije.

Tokom njegovog boravka u našoj zemlji, organizovana je i posebna obuka za eksperimente za nastavnike iz Mejkers škola kako bi ovo dragoceno znanje i iskustvo mogli da prenesu svojim sadašnjim učenicima, ali i narednim generacijama.

Zahvaljujući knjizi „Kako vaš mozak radi", 46 neuronaučnih eksperimenata, koji su donedavno bili rezervisani isključivo za istraživače i studente prestižnih svetskih univerziteta i instituta, biće dostupni i našim srednjoškolcima. Srpsko izdanje prošireno je sa pet novih originalnih eksperimenata, posebno namenjenih našim nastavnicima i učenicima, koje je tim neronaučnih istraživača, predvođen Gregom Gejdžom, u partnerstvu sa Nordeus fondacijom, Ambasadom SAD u Srbiji i Centrom za promociju nauke, osmislio i razvio tokom leta 2023. godine, u Beogradu.

- Jako smo uzbuđeni što naš neuronaučni program postaje realnost obrazovanja u Srbiji. Od 2010. sam veoma toplo prihvaćen kao „srpski zet“ i zbog toga osećam snažnu vezu sa ovom zemljom. Izuzetni tim u Srbiji imao je presudnu ulogu u našem globalnom rastu, zbog čega sam dodatno uzbuđen što to možemo da uzvratimo time što donosimo neuronaučne alate razvijene u Srbiji i knjigu na srpskom u srpske učionice - naglasio je Greg Gejdž na promociji ove jedinstvene knjige i programa za srednje škole u našoj zemlji i dodao:

- Poručio bih svim posvećenim nastavnicima da prelazak sa tradicionalnog predavanja i usvajanja znanja na aktivno učenje kroz iskustvo može biti veoma izazovan ali genijalnost vaših učenika je jasna. Pokazali su da imaju šta je potrebno da predvode i inoviraju. Vodeći ih kroz ova praktična iskustva, mi ne samo da podučavamo, već i osnažujemo naredne generacije mislilaca koji će naći svoj put kroz neizvesnu kompleksnost sutrašnjice.

Ovaj izdavački poduhvat deo je šireg cilja Grupe za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa „Digitalna Srbija" – da se znanja i veštine koje su neophodne za razumevanje sveta i razvoj karijere u 21. veku trajno integrišu u obrazovni sistem Srbije.

Greg Gejdž, Promocija knjige Kako vaš mozak radi Foto: Nikola Tomić

Uz prošireno srpsko izdanje knjige, čiju je originalnu verziju izdao prestižni MIT press, u saradnji sa Gregom Gejdžom, osmišljen je i poseban edukativan program za naše nastavnike i učenike, i donirana je „uradi sam” laboratorijska oprema, kako bi u svim mejkers srednjim školama u Srbiji buduće generacije mogle nesmetano da sprovode neuronaučna istraživanja i produbljuju saznanja o najsofisticiranijoj i najvitalnijoj mašini – ljudskom mozgu.

- Zbog naziva knjige pomislili biste da je mozak glavni junak ove priče, ali kao u svim dobrim filmovima, srce je odigralo presudnu ulogu. Greg Gejdž, srcem je doneo odluku da za sebe zadrži prava izdavanja ove knjige na srpskom i besplatno nam omogući da je prevedemo i objavimo u Srbiji. Povezani sa njim u želji da sa našim đacima podelimo radost nauke i otkrića, pod vođstvom kolega iz Centra za promociju nauke, dobili smo i podršku Američke ambasade, u okviru koje ćemo donirati svim školama u Mejkers lab mreži knjige, opremu, alate, obuke za nastavnike i sve što bude bilo potrebno da se ova znanja u našim skolama usvajaju i koriste. Ujedno, Nordeus fondacija garantuje dugoročnost ove inicijative i uključivanje u program svih škola koje će u narednim godinama pridružiti našoj Mejkers mreži - naglasio je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>