• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučni institut zatvoren zbog političkih sukoba zaposlenih: Vrhunac svega podrška masakru

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Političkim stavovima nije mesto na Univerzitetu u Bernu. Istraživanje mora da se sprovodi po naučnim kriterijumima, poručio rektor

  • 1
Univerzitet u Bernu Univerzitet u Bernu... Foto: matthias spicher / imago stock&people / Profimedia

Institut za proučavanje Bliskog istoka i muslimanskih društava (ISNO) zatvoren je u svom dosadašnjem stanju, saopštio je Univerzitet u Bernu. Istraga o radu tog naučnog instituta pokrenuta je nakon što je jedan od profesora postavio neumesne komentare o masakru u Izraelu 7. oktobra 2023, a odluka je doneta jer je utvrđeno da su zaposleni u političkim sukobima i da među njima vlada ekstremna polarizacija.

Portal SwissInfo objavio je još u oktobru da je jedan od profesora Instituta otpušten nakon što je navodno na platformu Iks (Tviter) postavio komentar da je napad Hamasa „najbolji rođendanski poklon“. Iako je poruka obrisana, ona je naterala nadležne da pokrenu istragu o radu instituta i njegove kodirektorke dr Serene Tolino.

- Želim da naglasim da Univerzitet u Bernu osuđuje sve vrste nasilja i diskrimnacije. To se posebno odnosi na trenutnu debatu o religijskoj diskriminaciji, posebno antisemitizmu – rekao je prof. dr. Kristijan Lojman, rektor Univerziteta.

Istragu je vodio prof. dr Antonio Loprijeno, egiptolog i bivši predsednik Švajcarske akademije nauka i umetnosti. On je utvrdio da je ISNO imao međunarodno kompetitivan akademski rad, da je spoljno finansiranje veoma uspešno i da je Institut međunarodno priznat i prepoznat.

Međutim, otkriveno je da je na ISNO došlo do ekstremne polarizacije i da ima mnogo sukoba među zaposlenima. Izveštaj, navodi Univerzitet, pokazuje da postoji balans između slobode istraživanja i političkog angažovanja. Institut nije postavio granice.

- Političkim stavovima nije mesto na Univerzitetu u Bernu. Istraživanje mora da se sprovodi po naučnim kriterijumima – rekao je rektor Lojman.

Univerzitet će predstaviti strukturni izveštaj o reorganizaciji katedre do kraja juna 2024. godine, a do tada će ISNO biti stavljen pod nadzor rukovodstva univerziteta.

(Telegraf Nauka/UniBe/SwissInfo/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рашо

    2. februar 2024. | 08:53

    По којим научним критеријумима је дозвољен ционизам?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>