• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokušaj prevare sa starim kostima i lepkom nije uspeo: „Vanzemaljske mumije“ ipak su napravljene na Zemlji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve figurice su se pojavile u kancelarijama aerodroma u Limi u kartonskoj kutiji, a napravljene su tako da izgledaju kao mumificirana tela obučena u tradicionalnu andsku odeću

  • 0
Vanzemaljske mumije Peru Seized Dolls Foto: Tanjug/AP

Par takozvanih „vanzemaljskih mumija“, koji se u oktobru misteriozno pojavio na aerodromu u Limi, ipak ima zemaljsko poreklo, potvrdili su naučnici. Dva mala primerka, opisana kao humanoidne lutke, verovatno su napravljena od ljudskih i životinjskih kostiju, saopštili su stručnjaci na konferenciji u prestonici Perua.

- To nisu vanzemaljci. To su lutke napravljene od životinjskih kostiju sa ove planete i spojene su koristeći moderni sintetički lepak - rekao je Flavio Estrada, arheolog sa Peruanskog instituta za pravnu medicinu i sudske nauke.

On je rekao da su lutke ispitali i pomoću rendgena, što je pokazalo da su ruke sa tri prsta „vrlo loše napravljene od ljudskih kostiju“.

Dve figurice su se pojavile u kancelarijama aerodroma u Limi u kartonskoj kutiji, a napravljene su tako da izgledaju kao mumificirana tela obučena u tradicionalnu andsku odeću, prenosi Rojters.

@komesmetaistina Vanzemaljci ili lutke? #vanzemaljci #tiktokbalkan #foryou #nauka #dokazi #lutke ♬ original sound - udarac.istine

Prošlog septembra, dva mala mumificirana tela sa izduženim glavama i rukama sa tri prsta su predstavljena na meksičkom kongresnom saslušanju, što je izazvalo široku interesovanje medija.

Na konferenciji za novinare u Limi u petak, koja je organizovana od strane peruanskog Ministarstva kulture, stručnjaci su rekli da lutke pronađene na aerodromu u Limi nisu povezane sa telima predstavljenim u Meksiku. Oni su naglasili da ni tela u Meksiku nisu vanzemaljskog porekla.

Estradino istraživanje predstavlja svojevrsni odgovor na tvrdnje ufologa i novinara Haimea Mausana koji je u septembru u meksičkom Kongresu predstavio „leševe vanzemaljaca“. On je tvrdio da je datiranje radioaktivnim ugljenikom pokazalo da su leševi stari oko 1.800 godina, kao i da u sebi kriju vanzemaljsku tehnologiju.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, iako je Mausan rekao da su DNK testovi rađeni na Autonomnom gradskom univerzitetu u Meksiko Sitiju (UAD), direktor istraživanja na tom univerzitetu Rafael Bohalil-Para naglasio je da je to laž.

- Datiranje ugljenikom se bazira na ugljeniku C-14 koji nastaje kada radijacija Sunca pogodi gornje slojeve Zemljine atmosfere. Da bismo testirali vanzemaljska bića, morali bismo da znamo produkciju C-14 na njihovoj planeti, a ne našoj – rekao je za LiveScience Dejvid Anderson, profesor antropologije sa Radford univerziteta uz Virdžiniji.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>