• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li su mumije iz meksičkog kongresa vanzemaljske? Naučnici jasno kažu da nisu, evo i zašto

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tela koja su izazvala buru već su ispitivana 2017. i 2018, kada se pokazalo da je reč o osakaćenim ljudskim ostacima, a ne ostacima bića sa druge planete ili neke nepoznate vrste bliske ljudima

  • 0
Meksiko, navodna vanzemaljska tela Navodne mumiije vanzemaljaca predstavljene u Kongresu Meksika Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Kongresu Meksika predstavljena su navodna mumificirana tela vanzemaljaca prošle sedmice, što je uzburkalo duhove širom sveta, ali naučnici tvrde da je reč o već odavno raskrinkranoj prevari i da bi i nova naučna istraživanja pokazala isto, piše LiveScience.

Tokom prezentacije u kongresu tim, u kome su bili meksički novinar Haime Mausan i vojni doktor Hose de Hesus Zalce Benites, predstavio je dva tela visoka jedan metar, mršava, sa sivkastom kožom i velikim glavama, kao i tri prsta na rukama. Oni su izneli tvrdnju da su DNK analize pokazale da ova tela nisu ljudska i da u njihovom abdomenu postoje jaja za reprodukciju. Dvojac je tvrdio i da su tela iz Perua, kao i da datairanje ugljenikom pokazuje da su stara oko 1.000 godina, objavili su mediji.

Ista tela, rekao je Mausan za LiveScience, bila su u žiži i 2017. i 2018. U to vreme, podseća LiveScience, naučnici koji su ih ispitali rekli su da je reč o izmenjenim, tj. naknadno osakaćenim ljudskim telima. Mausan, međutim, tvrdi da je od tada izvedeno još testova i da su oni pokazali da "tela nisu ljudska".

- Nikad nismo rekli da su ovo tela vanzemaljaca. Imamo dokaze o implantatima od osmijuma i kadmijuma u telima, tehnologiji koja je bila nepoznata pre hiljadu godina – rekao je Mausan za LiveScience.

Laži o testovima

Međutim, iako je Mausan rekao da su DNK testovi rađeni na Autonomnom gradskom univerzitetu u Meksiko Sitiju (UAD), direktor istraživanja na tom univerzitetu Rafael Bohalil-Para naglasio je da je to laž.

- Ovo je potpuna besmislica. Ideja da naš Kongres otvori govornicu samoproglašenim ufolozima je pokazatelj antinaučnih stavova koji postaju sve prisutniji u našoj zemlji – rekao je Bohalil-Para za LiveScience.

On je dodao da je taj univerzitet radio datiranje ugljenikom C-14, ali da po ugovoru ne mogu da otkriju rezultate. Ipak, drugi naučnici naglašavaju da bi datiranje ugljenikom C-14 svakako bilo besmisleno da su tela vanzemaljska.

- Datiranje ugljenikom se bazira na ugljeniku C-14 koji nastaje kada radijacija Sunca pogodi gornje slojeve Zemljine atmosfere. Da bismo testirali vanzemaljska bića, morali bismo da znamo produkciju C-14 na njihovoj planeti, a ne našoj – rekao je za LiveScience Dejvid Anderson, profesor antropologije sa Radford univerziteta uz Virdžiniji.

Verovanje u vanzemaljce

Hulijeta Fijero sa Instituta za astronomiju Autonomnog nacionalnog univerziteta u Meksiku rekla je za Indipendent da mnogi izneti detalji o telima nemaju nikakvog smisla.

- Mausan i njegovi saradnici tvrde da je moj univerzitet podržao njihova otkrića, ali to je laž. Osim toga, potrebna je mnogo naprednija tehnologija od rendgena da se utvrdi da li su kalcifikovana tela neljudska. Mausan radi razne stvari, a navodio je da razgovara sa devicom iz Gvadalupe. Rekao mi je da vanzemaljci pričaju sa njim, a ne pričaju sa mnom jer on veruje u njih, a ja ne – rekla je ona.

I drugi naučnici odbacuju tvrdnje meksičkog novinara.

- Tužno je videti da su odavno detaljno raskrinkane tvrdnje Haima Mausana ponovo popularne na internetu. Tela su raskrinkana na osnovu anatomije, jer su istraživanja pokazala da je reč o ljudskim mumijama kojima je naknadno manipulisano da deluju vanzemaljski. Mausan tvrdi da ima skenove, DNK dokaze i da su tela datirana ugljenikom, ali ništa od toga nije pokazao naučnoj zajednici da analizira – rekao je Endrju Nelson, šef katedre za antropologiju Univerziteta Zapadnog Ontarija u Kanadi.

On je podsetio da je paleontolog Rodolfo Salas Gismondi, stručnjak sa Univerziteta Kajetano Heredija i Muzeja prirodne istorije u Limi, analizirao tela 2017, o čemu je objavio i studiju.

- Skelet mumije koju je predstavio Mausan je ljudski i potpuno isti kao skelet ljudi. Moj zaključak je da su tri prsta na ruci mumije posledica uklanjanja palca i malića, a deluju dugo zato što je koža oko kostiju odsečena. Radiometrijski rezultati pokazuju da su mumije stare između 1.000 i 1.800 godina nisu nikakav dokaz vanzemaljskog porekla – napisao je on svojevremeno.

Skrnavljenje ljudskih ostataka

- Ako su ostaci ljudski, oni koji su učestvovali u ovome trebalo bi da odgovaraju pred zakonom. Trebalo bi da se uhapse i da im se sudi zbog eksplorisanja i skrnavljenja ljudskih ostataka – rekao je za LiveScience Ken Feder, profesor arheologije Centralnog državnog univerziteta u Konetikatu.

Predstavljanje mumija u Kongresu Meksika desilo se zbog toga što su i u američkom Kongresu predstavljene tvrdnje o NLO.

- Na Kapitolu još niko nije bilo predstavljanja „vanzemaljskih tela“, ali bilo je svedočenja u kome bivši vojni zvaničnik tvrdi da američka vlada ima biološke ostatke vanzemaljaca. Sve veća popularnost teorija zavere razlog je što se to dešava. Realnost je da je sada profitabilno, na svaki način, gurati narativ da „elite“ na silu nameću svoju volju ljudima preko zavera, pa čak i natprirodnim sredstvima – rekao je za LiveScience Džo Kard, profesor antropologije Univerziteta Majamija u Ohaju.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>