• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ženske suze smanjuju agresivno ponašanje muškaraca

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo istraživanje pokazuje da suze žena sadrže hemikalije koje blokiraju agresivnost muškaraca.

  • 0
Žena devojka suze plač Foto: Shutterstock

Studija iz Naučnog instituta Vajcman u Izraelu otkriva da udisanje suza izaziva smanjenje moždane aktivnosti povezane sa agresijom, što dovodi do manje agresivnog ponašanja.

Poznato je da muška agresija kod glodara bude blokirana kad nanjuše ženske suze. To je primer društvenog hemosignaliziranja, procesa koji je uobičajen kod životinja, ali manje uobičajen – ili manje shvaćen – kod ljudi, piše MedicalXpress.

Da bi odredili da li suze imaju isti efekat kod ljudi, istraživači su izložili grupu muškaraca ili ženskim „emocionalnim suzama“ ili fiziološkom rastvoru prilikom neke igre sa dva učesnika. Igra je osmišljena tako da izazove agresivno ponašanje prema drugom igraču, za koga su muškarci navedeni da veruju da vara.

Kad bi dobili priliku, muškarci su se mogli osvetiti nanoseći novčani gubitak drugom igraču. Muškarci nisu znali šta udišu i nisu mogli razlikovati suze od fiziološkog rastvora, koji su bili bez mirisa.

Osvetničko agresivno ponašanje tokom igre je smanjeno za više od 40% pošto su muškarci udahnuli ženske emocionalne suze. Magnetna rezonanca je pokazala dve oblasti mozga povezane sa agresijom – prefrontalni korteks i prednja insula – koje su postale aktivnije kad su muškarci bili isprovocirani tokom igre, ali nisu postale toliko aktivne u istim situacijama kad su muškarci udahnuli suze.

Individualno, što je veća razlika u ovoj moždanoj aktivnosti manje često se igrač svetio tokom igre. Pronalazak ove veze između suza, moždane aktivnosti i agresivnog ponašanja pokazuje da je društveno hemosignaliziranje faktor u ljudskoj agresiji, ne samo neki životinjski kuriozitet.

„Otkrili smo da baš kao kod miševa, ljudske suze sadrže hemijski signal koji blokira mušku agresiju. To je suprotno shvatanju da su emocionalne suze specifično ljudske“, kažu autori.

(Telegraf Nauka/MedicalXpres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>