• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Narandžasta mačka „ukrala šou“ u prvom videu prenetom iz dalekog svemira putem lasera

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Narandžasta mačka zvana Tejters igra glavnu ulogu, jureći crveno lasersko svetlo, u prvom video snimku emitovanom pomoću lasera iz dalekog svemira.

  • 0

Snimak u trajanju od 15 sekundi poslat je na Zemlju iz svemirske letelice „Sajki“ („Psiha“), 30 miliona kilometara daleko. Bilo je potrebno manje od dva minuta da taj video ultravisoke definicije stigne do Palomarske opservatorije Kalifornijskog tehnološkog instituta, poslat maksimalnom brzinom probnog sistema od 267 megabita u sekundi.

Video je uključen u eksperiment laserske komunikacije pre nego što je letelica u oktobru krenula ka retkom metalnom asteroidu. U Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) odlučili su da snime razigranu trogodišnju mačku jednog službenika.

Video je emitovan na Zemlju 11. decembra, a NASA ga je objavila ove nedelje. Uprkos ogromnoj razdaljini, video je prenet brže nego u slučaju većine širokopojasnih internetskih veza na Zemlji.

NASA želi da unapredi komunikacije iz dalekog svemira, naročito dok se astronauti spremaju za povratak na Mesec s Marsom u vidu. Laserski demo trebalo bi da emituje podatke brzinama do 100 puta većim nego kod radio-sistema koje trenutno upotrebljavaju svemirske letelice daleko od Zemlje.

Još probnih transmisija je u planu dok „Sajki“ leti ka glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Međutim, Tejters neće više nastupati.

Džobi Haris, umetnički direktor u JPL-u, veoma je ponosan, ali ne želi da novostečena slava udari njegovoj mački u glavu.

(Telegraf Nauka/Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>