• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pronalaženje boljeg načina upotrebe kamera radi smanjenja stope kriminala

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Delovi jednog grada u Džordžiji doživeli su smanjenje stope kriminala od 20% nakon uvođenja sistema mobilnih kamera.

  • 0

Taj sistem mobilnih kamera navođen algoritmom koji su razvili istraživači iz Tehnološkog instituta Džordžije testira se u gradu Vorner Robins.

Koristi veštačku inteligenciju za filtriranje višegodišnjih podataka u cilju predviđanja gde će se budući zločini verovatno dogoditi, uz postavljanje kamera koje mogu pročitati registarske tablice u tim oblastima. Tromesečni probni period pokazuje da je ta zajednica uspela da spreči neke od krivičnih dela, piše Phys.org.

Kamere u raznim delovima grada i pametna tehnologija proširuju delovanje policije, što pomaže u rešavanju i sprečavanju zločina.

Za gradove i okruge sa ograničenim sredstvima, to je instrument koji bi mogao doneti još veći efekat sa novcem i opremom koji se već koriste za redukciju kriminala.

„Postojalo je opšte mišljenje da se kriminal dešava u određenim delovima grada. Međutim, dok smo posmatrali situaciju, videli smo da se kriminal dešava u svim delovim grada“, rekao je Džon Tejlor iz Tehnološkog instituta.

Taj rad je deo javno-privatne inicijative za upotrebu naprednih tehnologija u izgradnji lokalnog kapaciteta i poboljšanju života ljudi.

Tokom tri meseca, istraživači su videli smanjenje broja zločina kao što su fizičko nasilje i provalništvo.

Tehnološki institut Džordžije pomaže gradu da primeni objektivnije rešenje u korišćenju kamera za borbu protiv kriminala i pomaže da se poboljša učinak gradskog budžeta i rad policajaca na većoj bezbednosti zajednice.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>