
Raznovrsna hrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od bolesti, pokazalo istraživanje 120.000 ljudi
Osobe koje konzumiraju raznovrsnu hranu bogatu flavonoidima, poput čaja, bobičastog voća, tamne čokolade i jabuka, imaju manji rizik od pojave ozbiljnih zdravstvenih problema i imaju potencijal da žive duže. To je pokazalo novo istraživanje stručnjaka sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu, Univerziteta Edit Kovan u Petru, Medicinskog univerziteta Beča i Univerziteta u Beču.
Istraživanje je pokazalo da bi veća raznovrsnost hrane sa flavonoidima u ishrani mogla da spreči razvoj bolesti poput dijabetesa tipa 2, raka, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, saopštio je Kraljičin univerzitet u Belfastu.
Flavonoidi se mogu naći u čaju, borovnici, jagodama, jabukama, pomorandžama, grožđu, pa čak i u crvenom vinu i tamnoj čokoladi.
U studiji objavljenoj u Nature Food praćeno je 120.000 ljudi starih između 40 i 70 godina i to tokom jedne decenije. To je prva studija ove vrste koja je pokazala da postoji korist od konzumiranja različitih vrsta flavonoida, a ne samo povećanje količine ovih jedinjenja.
- Znali smo već neko vreme da povećani unos flavonoida, moćnih bioaktivnih jedinjenja prisutnih u hrani i piću, može da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti. Takođe smo znali zahvaljujući podacima iz laboratorija i kliničkih studija da različiti flavonoidi rade na različite načine, neki poboljšavaju krvni pritisak, drugi spuštaju nivo holesterola i smanjuju upalne procese. Ova studija je značajna jer rezultati pokazuju da unos veće količine i što raznovrsnijih flavonoida ima potencijal da vodi do značajnijeg smanjenja lošeg zdravlja nego samo veći unos flavonoida iz jednog izvora – rekla je Edin Kesidi, profesorka Instituta za globalnu bezbednost hrane i Centra za održive sisteme hrane i koautorka studije
Dr Bendžamin Parmenter, koautor studije i istraživač Univerziteta Edit Kovan, otkrio je da je raznovrsnost flavonoida u ishrani dobra za zdravlje.
- Unos oko 500 miligrama flavonoida dnevno povezan je sa 16 odsto manjim rizikom od smrti, kao i 10 odsto smanjenim rizikom od srčanih i respiratornih bolesti i dijabetesa tipa 2. To je otprilike količina flavonoida koju unosimo ako popijemo samo dve šolje čaja. Međutim, oni koji unose raznovrsne flavonoide, imaju još manji rizik od ovih bolesti, čak i kada je količina ista. Primera radi, umesto samo da se pije čaj, bolje je da se pojede različita hrana sa flavonoidima – rekao je on.
Tilman Kun, profesor Medicinskog univerziteta Beča, Univerziteta u Beču i Kraljičinog univerziteta u Belfastu i koautor studije, rekao je da raznovrsnost flavonoida u ishrani nikad do sada nije ispitana, pa je ova studija veoma značajna.
- Studija je u skladu sa popularnim tvrdnjama da je unos šarene hrane važan za dobro zdravlje. Konzumacija voća i povrća različitih boja, posebno onih bogatih flavonoidima, znači da ćete verovatno uneti sve vitamine i nutrijente potrebne za zdraviji život – rekao je on.
(Telegraf Nauka/Queen‘s University Belfast)
Video: Razgovor sa Gregom Gejdžom, čovekom koji zna kako naš mozak radi
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.