Neverovatna korist jednog od najpopularnijih napitaka: Čaj uklanja teške metale iz vode

   ≫   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ljubitelji čaja mogu da se opuste jer njihov omiljeni napitak nije samo osvežavajuć, već lišće čaja apsorbuje teške metale poput olova i kadmijuma, pokazalo je istraživanje naučnika sa Severozapadnog univerziteta u SAD. Joni teških metala kače se za površinu listova čaja i tu ostaju zarobljeni, saopštio je Univrezitet.

- Ne kažemo da sada svi treba da koriste listove čaja kao filter za vodu. Ali radili smo eksperimente sa različitim parametrima kako bismo shvatili naučne principe i fenomene uključenje u hvatanje i otpuštanje zagađivača. Za ovu studiju naš cilj je bio da izmerimo sposobnost listova čaja da apsorbuju teške metale. Kvantifikujući ovaj efekat, naš rad je otkrio neprepoznati potencijal čaja da pomogne u smanjenju unosa teških metala – rekao je Vinajak P. Dravid, profesor Severozapadnog univerziteta i jedan od autora studije.

- Nisam siguran da su listovi čaja po bilo čemu izuzetni kao materijal. Imaju aktivnu površinu, što je korisno svojstvo za upijanje materijala i to te listove čini dobrim za otpuštanje ukusa u vodu. Ali ono što jeste specifično za čaj je da je to najčešće korišćeni napitak na svetu – rekao je Bendžamin Šindel, prvi autor studije.

Istraživači su ispitivali vodu sa različitim količinama olova i drugih metala poput hroma, bakra, cinka i kadmijuma, a onda su pravili čaj na različit način. Negde su listovi bili u ključaloj vodi nekoliko sekundi, negde 24 sata. Ispitali su različite vrste čaja – od zelenog i crnog do kamilice – kao i različita pakovanja – od običnih listova do kesica od najlona.

Kako se navodi u studiji, ispitivanje samih kesica bez listova čaja je pokazalo da pamučne i najlonske vrećine mogu da upiju samo trivijalnu količinu kontaminata, dok su vrećice od celuloze mnogo efikasnije. Kada je reč o čaju, mleveni listovi su upijali nešto više teških metala od celih listova.

- Svaki čaj koji duže stoji u vodi ukloniće više teških metala. Neki ljudi spremaju čaj nekoliko sekundi i u tom slučaju neće biti mnogo koristi. Ali ako se čaj sprema duže ili tokom noći, on će ukloniti skoro sav metal iz vode – rekao je Šindel.

(Telegraf Nauka/Nortwestern Now)

Video: Razgovor sa Gregom Gejdžom, čovekom koji zna kako naš mozak radi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>