„Što manje, to bolje za zdravlje“: Samo jedno piće nedeljno povećava rizik od više oboljenja

A. I.
A. I.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Jedno alkoholno piće nedeljno povećava rizik od više od 10 zdravstvenih oboljenja, ali takođe i štiti od nekoliko, saopštio je danas Međuagencijski koordinacioni komitet za prevenciju maloletničkog konzumiranja alkohola (ICCPUD).

U izveštaju je navedeno da samo jedno alkoholno piće nedeljno povećava rizik od oboljenja kao što su rak debelog creva, jednjaka i ciroze jetre, ali i da može umanjiti rizik od dijabetesa i srčanog oboljenja, preneo je britanski Dejli Mejl.

Krajem prošlog meseca objavljen je još jedan izveštaj Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine (NASEM), u kojem je navedeno da je konzumiranje alkohola povezano sa većim rizikom od pojedinih karcinoma, kao i manjim rizikom od smrti.

Doktor Kevin Šild, koji je bio uključen u istraživanje, rekao je za Dejli Mejl da je važno napomenuti da je taj izveštaj otkrio da nijedan nivo konzumiranja alkohola nije potpuno bez rizika, makar to bilo u manjim količinama. Šild je objasnio da kako se povećava konzumacija alkohola, tako raste i rizik od smrtnosti.

- Dakle, kada je u pitanju upotreba alkohola, što manje je najbolje za zdravlje - naveo je Šild.

Trenutne američke smernice o ishrani preporučuju muškarcima da ne konzumiraju više od dva alkoholna pića dnevno, dok žene ne bi trebalo da konzumiraju više od jednog alkoholnog pića dnevno.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Razgovor sa Gregom Gejdžom, čovekom koji zna kako naš mozak radi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>