• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno koje fizičke aktivnosti troše najviše energije: Razlika može biti i 60%

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U studiji je učestvovalo 10 dobrovoljaca

  • 0
Penjanje uz stepenice Foto: Shutterstock/haeton

Penjanje stepenicama i hodanje brzim tempom u kratkim eksplozivnim intervalima omogućava ljudima da potroše od 20% do 60% više energije nego ako istu fizičku aktivnost izvode bez prekida na istom rastojanju. To je utvrdio tim patofiziologa sa Univerziteta u Milanu.

Naučnici su, za potrebe studije objavljene u Proceeding of the Royal Society B, tražili od dobrovoljaca da hodaju na traci ili da se penju uz stepenice dok oni prate njihovo korišćenje kiseonika, prenosi Phys.org.

Istraživači napominju da su dostupni podaci o potrošnji energije obično dostupni za aktivnosti koje se rade metabolički stabilnim tempom, koji se uspostavlja tek posle nekog vremena. Oni su se zapitali da li postoji razlika ako ljudi izvode te fizičke aktivnosti u kratkim intervalima više puta. Da bi otkrili, regrutovali su 10 dobrovoljaca.

Dobrovoljci su šetali na traci ili se peli uz stepenice različitim tempom i tokom različitog perioda. Nekad je to trajalo 10 sekundi, nekad do 4 minuta. Sve vreme su nosili maske koje su merile unos kiseonike, što znači da meri i potrošnju energije.

Istraživači su utvrdili da su dobrovoljci trošili više energija ako su počinjali aktivnost i zaustavljali je više puta nego kada su se uključivali u stabilnu, dugotrajnu aktivnost. U oba slučaja prelazili su isto rastojanje.

Razlog za to, dodaju, jeste što telo koristi više energije za pripremu za aktivnost i dostizanje tempa nego nakon što se taj tempo dostigne. Uporedili su to sa automobilom koji koristi više benzina za polazak nego kasnije tokom vožnje.

Dalji tekstovi pokazali su da trening u kratkim intervalima vodi do veće potrošnje energije od 20% do 60%. Zbog toga oni preporučuju ljudima da vežbe izvode u eksplozivnim kratkim intervalima.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>