• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eksperimentalni lek za kancer eliminiše koštane metastaze izazvane rakom dojke

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

RK-33 je takođe sprečio da se ćelije raka iz kosti šire u druge delove tela.

  • 0
rak, kancer, metastaze Foto: Wikipedia/Mikael Häggström, CC0

Nova studija pod vođstvom Medicinske škole Džons Hopkins demonstrira potencijal leka RK-33 za tretiranje raka dojke koji se proširio na kosti. Ranije je pokazano da RK-33 pomaže u tretiranju drugih vrsta raka i virusnih oboljenja.

Pacijenti sa rakom dojke i koštanom metastazom imaju ograničene opcije tretmana i često se oslanjaju na palijativnu negu radi ublažavanja teških simptoma, uključujući slabost i bol. U većini slučajeva, rak dojke sa koštanom metastazom je neizlečiv.

Venu Raman i kolege kažu da su razvili potencijalni novi tretman koji je specifičan za koštanu metastazu raka dojke i može uspešno da deluje u koštanoj mikrosredini, obično otpornoj na terapiju. RK-33 cilja i inhibira protein DDX3, čiji nivo je povećan u ćelijama raka.

„Jedno od naših glavnih pitanja je bilo da li je RK-33 efikasan u tretiranju koštane metastaze, s obzirom na prethodne laboratorijske nalaze koji su pokazali da je efikasan u obuzdavanju rasta raka dojke“, kaže Raman, profesor radiologije i farmakologije u Medicinskoj školi Univerziteta Džons Hopkins.

„Prvo smo morali da utvrdimo da li je DDX3 izražen u uzorcima koštane metastaze raka dojke i otkrili smo visoke nivoe DDX3 u tim uzorcima“.

DDX3 je RNK helikaza – tip proteina koji odmotava genetski materijal zvan RNK. Ova aktivnost odmotavanja reguliše razne funkcije u ćelijama tumora ili kancera, uključujući olakšavanje translacije genetskog koda RNK u proteine.

Uloga proteina DDX3 u tom procesu pospešuje rast ćelija raka, doprinoseći širenju bolesti. Studije Ramanovih kolega i drugih ukazuju da RK-33, lek razvijen u Ramanovoj laboratoriji, može da spreči te funkcije DDX3. Stoga može da uspori napredovanje kancera kontrolišući rast i proliferaciju ćelija kancera.

Pošto su utvrdili visoke nivoe DDX3 u ćelijama koštane metastaze raka dojke, istraživači su lekom RK-33 tretirali grupu miševa sa metastazom. Snimanje miševa nakon tretmana pokazalo je da je RK-33 elimisao sve tragove koštane metastaze i takođe sprečio ćelije raka da se iz kosti šire u druge organe – što se često dešava u slučaju koštane metastaze.

Rezultati ukazuju da je RK-33 uspešno ciljao, zaustavio rast i potpuno eliminisao ćelije koštane metastaze raka dojke inhibirajući DDX3 i prodirući u koštanu mikrosredinu koja često blokira druge terapije.

RK-33 je takođe pokazao potencijal za sprečavanje da uopšte dođe do koštane metastaze raka dojke. Miševi sa rakom dojke koji se nije proširio na kosti tretirani su lekom i istraživači su primetili da se rak nije razvio u koštanu metastazu. Takođe nisu primetili nikakve značajne negativne reakcije na RK-33 u svojim eksperimentima.

Ova studija približava Ramana i kolege kliničkim ispitivanjima. Planiraju da nastave istraživanje potencijala RK-33 za tretiranje drugih stanja i uloge DDX3 u nekoliko drugih bolesti.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>