• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Antidepresiv u borbi protiv smrtonosnog tumora mozga

T. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi rezultati istraživanja ukazuju da vortioksetin, lek koji se već koristi za lečenje depresije, može pomoći u suzbijanju glioblastoma

  • 0
apces mozga Foto: Shutterstock

Glioblastom, jedan od najsmrtonosnijih tumora mozga, svake godine uzima brojne živote zbog svoje agresivne prirode i ograničenih mogućnosti lečenja. Iako se životni vek pacijenata može produžiti operacijama, zračenjem i hemoterapijom, polovina obolelih umire u roku od 12 meseci od postavljanja dijagnoze. Međutim, novo istraživanje pruža nadu u vidu jednog neočekivanog leka – antidepresiva vortioksetina, piše Neuroscience news.

Jedan od glavnih problema u lečenju tumora mozga jeste krvno-moždana barijera, koja onemogućava mnoge lekove da stignu do mozga i deluju na tumor. Zbog toga je izbor mogućih tretmana za glioblastom ograničen, a istraživači širom sveta tragaju za supstancama koje mogu preći ovu barijeru i efikasno uništiti tumorske ćelije. Tu na scenu stupa vortioksetin, antidepresiv koji je već odobren od strane agencija kao što su FDA i Swissmedic.

- Prednost vortioksetina je u tome što je siguran i veoma isplativ - objašnjava profesor Mihajl Veler, neurolog iz Univerzitetske bolnice u Cirihu i jedan od koautora studije. On takođe naglašava da, vortioksetin već ima potrebna odobrenja, što znači da može biti brzo integrisan u standardne terapije za glioblastom.

Vortioksetin je otkriven kao potencijalni lek za glioblastom pomoću jedinstvene platforme za skrining, nazvane farmakoskopija, koju su razvili istraživači sa ETH Ciriha pod vođstvom profesora Berenda Snejdera. Ova platforma omogućava simultano testiranje stotina supstanci na živim ćelijama iz ljudskog tkiva raka. Tim istraživača testirao je 130 različitih agenasa na tumorskom tkivu uzetom od 40 pacijenata, fokusirajući se na neuroaktivne supstance koje prolaze krvno-moždanu barijeru. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Medicine.

Skrining je pokazao da su antidepresivi, iznenađujuće, bili efikasni protiv tumorskih ćelija, a vortioksetin se izdvojio kao najdelotvorniji. Zanimljivo je da je vortioksetin pokrenuo signalne kaskade koje su ključne za neuronske progenitorske ćelije, ali istovremeno suzbijaju deobu ćelija – proces koji doprinosi širenju tumora.

- Rezultati su nas iznenadili jer nismo očekivali da će antidepresivi, koji prvenstveno deluju na neuronske funkcije, biti tako efikasni protiv ćelija raka - kaže Snejder.

U završnim fazama istraživanja, vortioksetin je testiran na miševima sa glioblastomom. Rezultati su bili pozitivni, naročito kada je lek korišćen u kombinaciji sa standardnim tretmanima poput hemoterapije i zračenja. Ovaj uspeh na životinjama otvara vrata za klinička ispitivanja na ljudima, koja su već u pripremi.

Tim iz Ciriha sada planira dva klinička ispitivanja. U jednom će pacijenti sa glioblastomom biti lečeni vortioxetinom uz standardni tretman. Drugo ispitivanje fokusiraće se na personalizovanu terapiju, pri čemu će se svakom pacijentu određivati specifična kombinacija lekova korišćenjem farmakoskopije. Ova personalizacija mogla bi znatno poboljšati ishode lečenja.

Vortioksetin je prvi lek u poslednjih nekoliko decenija koji obećava poboljšanje u lečenju glioblastoma, što bi moglo preokrenuti prognoze za mnoge pacijente. Iako su rezultati laboratorijskih ispitivanja i testova na miševima obećavajući, stručnjaci upozoravaju da su klinička ispitivanja na ljudima ključna pre nego što se ovaj lek počne primenjivati u svakodnevnoj praksi.

- Pacijenti i njihovi rođaci ne bi trebalo da sami nabavljaju vortioksetin i uzimaju ga bez medicinskog nadzora. Samomedikacija bi mogla biti izuzetno opasna, jer još ne znamo koja doza je potrebna da bi se tumor suzbio kod ljudi - upozorava Veler.

Takođe, Snejder dodaje da, iako je lek delotvoran na ćelijskim kulturama i miševima, klinička ispitivanja su neophodna kako bi se potvrdila efikasnost kod ljudi.

Otkrivanje vortioksetina kao mogućeg leka za glioblastom pruža novu nadu pacijentima koji se bore sa ovim smrtonosnim tumorom. Iako je pred nama dug put pre nego što vortioksetin postane deo standardne terapije za glioblastom, ovo otkriće otvara nove mogućnosti za istraživanje i unapređenje lečenja. Ukoliko se efikasnost potvrdi u kliničkim ispitivanjima, vortioksetin bi mogao postati ključni deo borbe protiv jednog od najopasnijih oblika raka mozga.

(Telegraf Nauka / Neuroscience news)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>