• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova tehnika za istraživanje morskih mikroba mogla bi otkriti nove antibiotike

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aleksander Čejs sa Južnog metodističkog univerziteta u Dalasu skuplja uzorke iz okeana pomoću nove tehnike zvane SMIRC, što bi mogao biti prvi korak u otkrivanju jedinjenja koja vode ka sledećoj generaciji antibiotika.

  • 0
Kabriljo Foto: Southern Methodist University (SMU)

Mikrobni prirodni proizvodi dolaze iz mikroorganizama, tj. mikroba, i zaslužni su za mnoge današnje bitne lekove, uključujući većinu antibiotika.

Mikrobi su previše mali da bi se videli bez mikroskopa i proizvode raznovrsne hemijske supstance tokom svog života, od kojih su neke korisne za farmaceutske primene.

Tradicionalno se te supstance otkrivaju metodom „mikrob prvo“ – induvidualni sojevi se uzgoje u laboratoriji pomoću uzorka uzetog iz prirode. Iako je ovaj pristup efikasan, istraživačima je sve teže da tim putem otkriju nove hemijske „okvire“ koji služe kao baza za stvaranje hemijskih jedinjenja. Hemijski okviri su bitno sredstvo za otkrivanje lekova.

„Trenutno, kad pokupimo nove uzorke i uzgojimo mikrobe, otkrivamo okvire koji su u suštini vrlo slični onima za koje već znamo“, objašnjava Čejs. „Ograničeni smo na iste ili slične bakterijske sojeve i njihove hemijske supstance, što je samo delić prirodnog diverziteta koji postoji u okeanu“.

Nedavna studija Čejsa i istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu i Kalifornijskog univerziteta u San Francisku objašnjava kako SMIRC omogućava skupljanje mikrobnih prirodnih proizvoda napravljenih u prirodi bez potrebe za uzgajanjem u laboratoriji. Tehnika koristi apsorbujuću smolu HP-20 koja funkcioniše kao sunđer u cilju hvatanja hemikalija koje mikrobi oslobađaju.

SMIRC je testiran u oblastima prekrivenim morskom travom kod San Dijega. Među sakupljenim hemikalijama, pronađeni su antibiotsko jedinjenje i hemikalija hrizoeriol sa antibakterijskim svojstvima.

Zatim je upotrebljena modifikovana verzija SMIRC-a putem kombinovanja HP-20 sa agarom, supstancom koja podstiče rast mikroba. Ovim postupkom je otkriven aplisiopsen A.

U trećem testu je SMIRC upotrebljen u zaštićenom morskom području kod spomenika Kabriljo u zalivu San Dijego. Tamo su uzeti veći uzorci koji su sadržali složenija hemijska jedinjenja. Istraživači pretpostavljaju da je ta oblast bogata novim jedinjenjima jer nije izložena velikom prisustvu ljudi.

Iako se nijedna od novih supstanci nije pokazala kao put do novih antibiotika, jedna od njih – nazvana kabrilostatin – ispoljava bioaktivnost i mogla bi predstavljati nov pristup u tretmanima za kancer i srce.

„Okean je jedna od najmanje istraženih oblasti na Zemlji, naročito duboki okean. Mnogo toga ne znamo o morskim mikroorganizmima i jedinjenjima koja proizvode. Zbog otpornosti na antibiotike i drugih zdravstvenih izazova, istraživanje prirodnih proizvoda je vrlo važno. SMIRC nam omogućava proučavanje jedinjenja koja su ranije bila van dohvata“, kaže Čejs.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>