• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo 50 grama šunke dnevno povećava rizik od dijabetesa za 15 odsto, pokazalo ispitivanje 1,97 miliona ljudi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa šećernom bolešću povezano i jedenje 100 grama crvenog mesa svakog dana, tvrde naučnici sa Kembridža

  • 0
Šunkarica i dijabetes Foto-kolaž: Shutterstock / Mironov Vladimir; Shutterstock / nito

Samo dva parčeta šunke pojedena dnevno povećavaju rizik za dobijanje dijabetesa tipa 2 za 15 odsto. To je pokazala najveća studija ove vrste, koju su vodili stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu i u kojoj su korišćeni podaci dva miliona ljudi, piše Gardijan. Međutim, pojedini naučnici ne smatraju da je dokazana uzročno-posledična veza između mesnih prerađevina i dijabetesa.

- Globalna proizvodnja mesa drastično je skočila poslednjih decenija i korišćenje mesa u ishrani prevazilazi dijetarne preporuke u mnogim zemljama. Ranije istraživanje pokazalo je da povećan nivo unosa mesnih prerađevina i neprerađenog crvenog mesa povezan sa povećanim rizikom dijabetesa tipa 2, ali rezultati nisu bili ubedljivi. Živina poput piletine, ćuretine i pačetine obično se smatra alternativom mesnim prerađevinama i crvenom mesu, ali je malo studija ispitivalo vezu živine u ishrani i dijabetesa tipa 2 – navodi se u saopštenju Kembridža i dodaje:

- Da bi utvrdili vezu između mesnih prerađevina, crvenog mesa i živine u ishrani i dijabetesa tipa 2, tim koji su predvodili istraživali sa Kembridža koristili projekat InterConnect da analiziraju podatke 31 studijske kohorte iz 20 zemalja. Njihova detaljna analiza uključivala je faktore poput godina, pola, zdravih navika, unosa hrane i indeksa telesne mase.

- Istraživači su utvrdili da je redovni unos 50 grama mesnih prerađevina dnevno, što je dva parčeta šunke, povezan sa 15 odsto većim rizikom od dobijanja dijabetesa tipa 2 u narednih 10 godina. Unos 100 grama crvenog mesa dnevno, što je jedna mala šnicla, povezan je sa 10 odsto povećanim rizikom od dobijanja dijabetesa tipa 2 – navodi se u saopštenju.

Redovan unos 100 grama živinskog mesa, dodaju, povezan je sa 8 odsto povećanim rizikom za dobijanje dijabetesa tipa 2. Međutim, kada se urade dodatne analize za živinu, ova brojka je manja, ali ostaje ista u slučaju prerađevina i crvenog mesa.

- Ovo je interesantna analiza, koja koristi podatke iz celog sveta. Korišćen je zanimljiv metod analize podataka, koji je umesto uobičajenog pristupa kombinovanih podataka, pokušao da gleda podatke svakog učesnika odvojeno. Otkriveno je da su mesne prerađevine i crveno meso povezani sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Iako studija nije pokazala uzročno-posledičnu vezu, već samo povezanost hrane sa povećanim rizikom, postoje mogući biološki mehanizmi iza toga – rekao je dr Dvejn Melor, nutricionista i potparol Britanske asocijacije nutricionista, za Science Media Centre.

Prof. Navid Satar sa Univerziteta u Glazgovu rekao je da je ovo važna studija i da je dobro urađena iako je samo opservacijska.

- Podaci pokazuju da bi izbacivanje mesnih prerađevina i crvenog mesa iz ishrane zaštitilo većinu ljudi ne samo od srčanih bolesti, već i od dijabetesa tipa 2, bolesti koja je sve prisutnija na svetu – naveo je on za Gardijan.

Dr Hilda Malruni, nutricionista Londonskog metropolitan univeziteta, rekla je da je ovo veoma velika studija da podacima 1,97 miliona odraslih.

- Uprkos svemu, ova studija nije demonstrirala uzročno-posledične veze. Dalja istraživanja su potrebna da se vide razlozi za razlike između studijskih kohorti – rekla je ona.

(Telegraf Nauka / The Guardian / Science Media Centre)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>