Vreme čitanja: oko 1 min.
Naučnici razotkrivaju misteriju zašto ljudi jedu manje kada je vruće
Vreme čitanja: oko 1 min.
Američki naučnici istražuju razloge koji stoje iza naših promenljivih apetita sa promenom godišnjih doba
Sigurno ste doživeli da kada su napolju visoke temperature, apetit naglo opadne. Za to postoje naučni razlozi.
Naučnici su otkrili da je razlog za manji apetit zapravo biološke prirode.
Da li ste ikada razmišljali zašto se čini da se naši nivoi gladi sinhronizuju sa termostatom?
Američki naučnici istražuju razloge koji stoje iza naših promenljivih apetita sa godišnjih doba.
Kažu da postoji biološki impuls koji pokreće našu želju za hranom, a sve je u kalorijama.
"Ono što znamo je da ljudi u hladnijim sredinama jedu više kalorija", rekla je Alison Čildres, stručnjak za ishranu sa Tekas Tech univerziteta.
Kalorije su u suštini energija, a kada se metabolišu, stvaraju toplotu, što može biti ključno za održavanje toplote u hladnim uslovima. Kako hladna sezona bledi i toplina počinje, mnogi kažu da se osećaju manje gladno.
Ovaj trend nije samo anegdota; Čajldres je to uočila iu svom profesionalnom iskustvu i u okviru širih studija.
Naša tela proizvode toplotu trošenjem energije, uključujući proces varenja hrane, prenosi Daili Star, prenosi Mirror.
Na svakih 1.000 kalorija koje potrošimo, samo 250 postaje upotrebljiva energija, dok se ostatak raspršuje kao toplota. Tokom vrućih perioda, vaše telo daje prednost održavanju hladnoće u odnosu na varenje velikih obroka, tako da se prirodno osećate manje gladni. Vaš apetit se smanjuje, a vaše telo se okreće rezervama masti za energiju.
"Jedenje i piće su stvari koje izgledaju kao da se upravo dešavaju. Ali zaista, iza kulisa, mozak precizno meri potrebu za kalorijama, za vodom, za optimalnu telesnu temperaturu. I mislim da je to neverovatno", objašnjavaju naučnici.
(Telegraf.rs)
Video: Stigao toplotni talas iz Afrike: Goreće Srbija
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.