• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Siromaštvo može biti krivo za psihičke probleme? Neobični rezultati velikog istraživanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smanjenje nejednakosti u društvu može da poboljša psihičko zdravlje u društvu, zaključili naučnici

  • 0
Novčanik, novac, pare Foto: Shutterstock/perfectlab

Siromaštvo i psihički problemi nisu samo povezani, već između njih postoje i uzročno-posledične veze. Dok određeni psihički problemi mogu da onemoguće finansijsku stabilnost, siromaštvo je jedan od uzročnika psihičkih problema, prenosi Medical Xpress. To je zaključak studije istraživača sa Univerzitetskog medicinskog centra Amsterdam, Univerziteta u Edinburgu i Univerziteta u Modeni, objavljene u Nature Human Behaviour.

- Ova studija pokazuje da neki mentalni problemi mogu da dovedu do toga da finansijska situacija neke osobe bude neizvesna. Suprotno tome, vidimo da siromaštvo može da dovede do psihičkih problema – rekao je Marko Boks, psihijatar sa UMC Amsterdam.

Ranija istraživanja pokazivala su jaku vezu između siromaštva i psihičkih bolesti, ali se pokazalo teškim raspetljati šta je uzork, a šta posledica. Posledice psihičkih bolesti mogu da utiču na nečiju finansijsku situaciju – na primer, ako ne može da radi zbog bolesti ili mnogo više novca mora da troši na lečenje. Ali teške finansijske okolnosti mogu da izazovu psihološke probleme.

Istraživači su koristili podatke iz UK Biobank i međunarodnog Psihijatrijskog genomskog konzorcijuma.

- Otkrili smo da shizofrenija i hiperkinetički poremećaj mogu da doprinesu suromaštvu. I obrnuto – siromaštvo može da dovede do teške depresije i shizofrenije. Rizik od anoreksije nervoze je smanjen u slučaju siromaštva – rekao je Boks.

Prvo, siromaštvo je utvrđeno na osnovu prihoda domaćinstva, prihoda od plate i društvene izolovanosti.

- Naša otkrića sugerišu da smanjenje nejednakosti može da dovede do značajno boljeg psihičkog zdravlja društva – rekao je Matija Marči, psihijatar sa Univerziteta u Modeni.

(Telegraf Nauka / Medical Xpress)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>