• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Geni za snagu čine ljude otpornijim na pojedine bolesti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje je urađeno proučavanjem podataka o 342.443 Finc stara od 40 do 108 godina

  • 0
Snaga Foto: Natalya Danko / Panthermedia / Profimedia

Snaga mišića, posebno jačina stiska šake, mogla bi da pokaže ko je bolje zaštićen od pojedinih bolesti, ali i kako se nosi sa njima, pokazalo je istraživanje finskih naučnika u kojem su analizirani podaci 342.443 osobe. Gubitak snage s godinama je individualan i na njega ne utiču samo životne navike, već i genetika, navodi se u saopštenju Univerziteta Jiveskilea u Finskoj.

Studija je otkrila da neki ljudi imaju gene koji ih čine prirodno jakim, pa sa tim i manji rizik od nekih uobičajenih bolesti i prerane smrtnosti. Međutim, nisu pokazala i „bolje preživljavanje nekih zdravstvenih događaja“.

Otkrića istraživača sugerišu da bi personalizovani genetski detalji o snazi ili slabosti mišića mogli da pomognu lekarima da identifikuju rizike od određenih bolesti.

- Koliko mi znamo, ovo je prva studija da istražuje povezanost između genetske predispozicije za snagu mišića i različite bolesti – rekao je prvi autor studije Pajvi Heranen, istraživač Fakulteta za sport i medicinske nauke Univerziteta Jiveskilea u Finskoj.

Snaga mišića je multifaktorska osobina na koju utiču stil života, okruženje, ali i brojne genetske varijante. U ovoj studiji, genetska predispozicija za snagu definisana je stvaranjem poligenske ocene, koja je predstavljala zbir efekata stotine hiljada genetskih varijanti.

- U ovoj studiji mogli smo da koristimo i genetske informacije i informacije o zdravlju o 340.000 muškaraca i žena iz Finske – objasnio je Heranen.

Za studiju su korišćeni podaci iz biobanke 342.443 Finca stara od 40 do 108 godina, a 53 odsto njih su žene. Dijagnoze koje su birali su najčešće u Finskoj – kardiometaboličke i pulmološke bolesti, problemi sa vezivnim tkivom, frakture kostiju, mentalno zdravlje, rak i mortalitet od kardiovaskularnih bolesti.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>