• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pamćenje bez mozga – kičmena moždina je pametnija nego što se mislilo

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aja Takeoka iz japanskog RIKEN Centra za nauke o mozgu (CBS) i kolege iz belgijskog Istraživačkog centra za neuro-elektroniku (NERF) otkrili su nervnu šemu u kičmenoj moždini, koja omogućava motorno učenje nezavisno od mozga.

  • 0
Kičmena moždina, kičma, regeneracija Foto: Samunella / Alamy / Alamy / Profimedia

Studija je pronašla dve bitne grupe neurona kičmene moždine, jednu neophodnu za novo adaptivno učenje i drugu za sećanje adaptacija pošto su naučene. Ovo otkriće bi moglo biti od pomoći u pronalaženju načina za motorni oporavak nakon povrede kičmene moždine.

Naučnici već neko vreme znaju da motorni signal iz kičmene moždine može biti podešen putem vežbanja čak i bez mozga. To je najizrazitije pokazano kod obezglavljenih insekata, čije noge i dalje mogu naučiti da izbegavaju spoljašnje stimuluse.

Eksperimenti na miševima putem električnih šokova kad su im noge spuštene ispod određenog nivoa pokazali su posle 10 minuta da kičmena moždina može povezati neko neprijatno osećanje sa položajem nogu i prilagoditi svoje motorne signale tako da noge izbegnu to osećanje – tako što će ostati visoko, a sve bez ikakve potrebe za mozgom. Posle 24 sata, eksperiment je ponovljen, a kičmena moždina je zadržala pamćenje prošlog iskustva.

Pošto su ustanovili i neposredno učenje i pamćenje u kičmenoj moždini, istraživači su se fokusirali na nervnu šemu koja to omogućava. Otkrili su da se noge miševa nisu prilagodile na izbegavanje električnih šokova nakon što su neuroni pri vrhu kičmene moždine bili onesposobljeni, naročito oni koji izražavaju gen Ptf1a.

S druge strane, kad su dan nakon učenja izbegavanja bili onesposobljeni neuroni u donjem delu kičmene moždine koji izražavaju gen En1 – kičmena moždina se ponašala kao da ništa nije naučeno. Takođe, pobuđivanje En1 neurona tokom prisećanja povećalo je brzinu postizanja povoljne pozicije nogu za 80%.

„Ne samo da ovi rezultati dovode u pitanje vladajuće mišljenje da su motorno učenje i pamćenje ograničeni na moždane sklopove, već smo pokazali da možemo manipulisati motornim pamćenjem kičmene moždine, što je značajno za terapije u cilju oporavka nakon oštećenja kičmene moždine“, kaže Takeoka.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>