• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nada za lečenje autoimunskih bolesti

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rutinsko testiranje krvi koje meri nivoe inflamacije moglo bi poboljšati ranu dijagnostiku i tretiranje širokog spektra onesposobljavajućih autoimunskih bolesti.

  • 0
nalaz krvi, virus Foto: Privatna arhiva

Sistemski inflamatorni indeks (SII) meri inflamaciju u telu putem rutinskih laboratorijskih nalaza i ispitivanje tog indeksa na novi način moglo bi dati bitne odgovore, kaže profesor kliničke farmakologije Arduino Mangoni sa Medicinskog koledža australijskog Univerziteta Flinders.

Autoimunske bolesti, koje uključuju više od 80 različitih bolesti od zapaljenjskih bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), preko reumatoidnog artritisa i dijabetesa tipa 1 do multiple skleroze, dešavaju se kad imunski sistem napada sopstveno telo, piše EurekAlert.

Ove bolesti pogađaju oko pet odsto ljudi u Australiji i Novom Zelandu i često imaju simptome koji su veoma mučni i onesposobljavajući i, ako ne budu detektovani, mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja organa i tkiva.

Naučnici su u novoj studiji analizirali brojne radove o potencijalnoj upotrebi indeksa inflamacije u dijagnostikovanju prisustva i težine autoimunskih bolesti.

„Ključni elemenat za uspešno tretiranje tih bolesti je sposobnost njihovog identifikovanja u ranoj fazi i obezbeđivanja odgovarajuće terapije“, kaže Mangoni. „Trenutno raspoloživi biomarkeri inflamacije, mereni u krvi, imaju ograničenu dijagnostičku preciznost u pogledu nekoliko tipova imunoloških bolesti, što dovodi do štetnih kašnjenja sa dijagnozom i tretmanom“.

Među kandidatima za preciznije biomarkere, oni koji se dobijaju rutinskim testovima krvi koji mere broj određenih tipova ćelija, kao što su neutrofili, limfociti i monociti, sve više se izučavaju.

Jedan od ovih hematoloških pokazatelja, SII, pokazao se kao naročito precizan u dijagnostikovanju drugih stanja obeleženih ekstrainflamacijom i poremećenih imunitetom, kao što je kovid-19.

„Naša studija pokazuje da je vrlo verovatno da je SII superioran u odnosu na trenutno raspoložive biomarkere i da bi se mogao regularno koristiti u kliničkoj praksi radi optimalne dijagnostike i tretiranja pacijenata sa imunološkim bolestima“, kaže Mangoni.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>