• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski i beloruski naučnici sintetisali lek za jednu vrstu raka: Prvi testovi su uspešni

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinjenje koje sprečava rast ćelija trostruko negativnog karcinoma dojke testirano na laboratorijskim modelima i miševima

  • 0
Rak Foto: jovanche vitanovski / Panthermedia / Profimedia

Onkolozi i biohemičari sa ruskih i beloruskih univerziteta zajedno su sintetisali jedinjenje sposobno da zaustavi rast ćelija raka. Reč je o leku koji sprečava širenje takozvanog trostruko negativnog raka dojke, saopštio je Toljatinski državni univerzitet.

- Istraživači su sintetizovali jedinjenja sposobna za inhibiranje rasta ćelija trostruko negativnog raka dojke, tipa ženske onkopatologije koji je najteže lečiti. U istraživanju su učestvovali specijalisti sa tri univerziteta – Sanktpeterburškog (SPbSU), Beloruskog (BSU) i Toljatinskog (TSU), kao i sa Nacionalnog medicinskog istraživačkog onkološkog centra Blokin u Moskvi – navedeno je u saopštenju, a prenosi TASS.

Jedno od jedinjenja predložio je tim profesora Mihaila Kinžalova sa SpbSU uz pomoć kolega iz Belorusije. Sintetisali su novi lek zasnovan na platini i paladijumu. Naučnici su kreirali molekularni dizajn, koji je omogućio da se napravi struktura jedinstvene kompleksnosti, sposobna za preciznu interakciju sa biološkim metama.

Deo tih supstanci predat je na testiranje Medicinskom hemijskom centru TSU. Ispitano je na ćelijama kancera i laboratorijskim modelima trostruko negativnog raka dojke. Istraživanje je sprovedeno i na zdravim ćelijama kože i bubrega.

Rezultat je bilo jedinjenje koje pogađa najopasnije ćelije kancera, a tri puta je manje toksično za ćelije bubrega i stotine puta manje toksično za ćelije kože od uobičajene hemoterapije. Ovo jedinjenje je onda testirano na miševima u Nacionalnom medicinskom istraživačkom onkološkom centru Blokin i otkriveno je da su efikasne, preneo je TASS.

(Telegraf Nauka / TASS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>