• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bakterija iz creva izaziva slepilo? Šokantno otkriće krivca za bolesti oka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika iz Kine i Britanije otkrio kako dolazi do gubitka vida u nekim slučajevima

  • 0
Oko Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / Panthermedia / Profimedia

Gubitak vida kod određenih naslednih bolesti očiju možda izaziva bakterija iz utrobe, pa je lečenje moguće antimikrobnim lekovima, otkriveno je u novoj međunarodnoj studiji. Naučnici su primetili bakteriju iz creva u oštećenim delovima oka kod osoba koje su izgubile vid zbog određene genetske mutacije.

Njihova istraživanja sugerišu da genetska mutacija možda slabi odbranu organizma, pa dozvoljava štetnim bakterijama da dođu do oka i dovedu do slepila, piše UCL News.

Istraživači Oftamološkog centra Žongšan Univerziteta Sun Yat-sen u Kini i Instituta za oftamologiju Univerzitetskog koledža Londona (UCL) u Britaniji navode da utroba sadrži bilione bakterija, od kojih su mnoge ključne za zdravo varenje, ali da neke mogu biti i opasne.

Oni su istraživali uticaj gena CRB1, za koji je poznato da se primećuje u mrežnjači i ključan je za izgradnju barijere između mrežnjače i krvi kako bi regulisao protok ka oku i iz njega. Gen CRB1 povezan je sa naslednim bolestima oka, najčešće formama LCA i RP.

Korišćenjem modela miševa, naučnici su otkrili da je gen CRB1 ključ u kontroli integriteta donjeg gastrointestinalnog trakta, što je prvi put da je to primećeno. Tu se bori sa patogenima i opasnim bakterijama regulišući šta od creva stiže do ostatka tela. Tim je primetio i da kada gen ima određenu mutaciju, barijere između mrežnjače i creva mogu da budu probijene, pa omogućuju bakteriji da prođe kroz telo i stigne do oka, gde može dovesti do velike štete i slepila.

Ključ istraživanja je da su antimikrobnim lekovima poput antibiotika uspeli da spreče gubitak slepila kod miševa.

- Otkrili smo neočekivanu vezu između utrobe i oka, koja bi mogla da dovodi do slepila kod nekih pacijenata. Naša otkrića mogla bi da dovedu do značajnih promena u lečenju očnih bolesti povezanih sa CRB-1. Nadamo se da ćemo nastaviti ovo istraživanje u kliničkim studijama da potvrdimo da li ovaj mehanizam zaista izaziva slepilo kod ljudi i da li terapije kojima se targetiraju bakterije mogu da spreče slepilo – rekao je prof. Ričard Li, stručnjak sa Instituta za oftamologiju Univerzitetskog koledža Londona i jedan od autora studije.

- Osim toga, kako smo otkrili potpuno nov mehanizam povezivanja očne degeneracije sa utrobom, naša otkrića mogla vi da imaju ozbiljan uticaj na širi spektar očnih bolesti, koje se nadamo da ćemo nastaviti da ispitujemo – dodao je on.

(Telegraf Nauka / UCL News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>