• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Testisi uzgojeni u laboratoriji: Naučnici misle da mogu da prave i spermatozoide

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Organoidi bi mogli da omoguće neplodnim roditeljima da imaju biološku decu, veruju izraelski istraživači

  • 0
Testisi Foto: PRILL Mediendesign / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su, po prvi put, uspeli da u laboratoriji uzgoje par testisa. Napravljeni od nezrelih ćelija testisa uzetih iz tek rođenih miševa, uzgojeni testisi brzo su razvili strukture nalik onima u prirodnim i možda su čak sposobni za proizvodnju sperme.

Kao i u slučaju drugih laboratorijski uzgojenih organa, koji se obično nazivaju organoidima, ove minijature se prave da bi istraživači stekli nova znanja o razvoju organa i bolestima koje mu prete, piše IFLScience.

- Veštački testisi su obećavajući model za osnovna istraživanja o razvoju testisa i njihovoj funkciji, što može da dovede do terapeutske primene za poremećaje seksualnog razvoja i neplodnosti – rekla je dr Nican Gonen, autorka studije i naučnica sa Univerziteta Bar-Ilan u Izraelu.

Da bi kreirali testise u laboratoriji, oni su postavili ćelije miša u specijalno osmišljen medijum za rast. U roku od dva dana, minijaturni organi razvili su tubularne strukture i ćelijsku organizaciju kao kod pravih testisa.

Uobičajeno je da se organoidi razviju tako da liče na organe u embrionskom stadijumu, međutim, u ovoj studiji autori su uspeli da uzgoje minijaturne testise do mnogo zrelijeg stadijuma. Održavali su ih devet nedelja, kada su se drastično povećali pre nego što je došlo do njihovog kolapsa.

Naučnici su posebno obratili pažnju na razvoj Sertolijevih ćelija, koje su ključne za razvoj mesnih ćelija u spermatozoide. Važno je da su otkrili da su videli da je sazrevanje ovih ćelija tokom devet nedelja nalikovalo onom kod živih miševa u tim stadijumima razvoja.

Proces spermatogneneze kod miševa obično traje 35 dana, pa je u teoriji moguće da za devet nedelja ćelije testisa se razviju i proizvedu spermu. Još nije utvrđeno da li to zaista i mogu, ali „postoje indikatori da organoidi mogu da podupru ulazak spermatogonih matičnih ćelija u stanje mejoze“, što je proces u kome nastaje sperma.

- U ovoj studiji razvili smo organoide iz ćelija miševa, ali je veoma moguće da je sličan proces potreban da generišemo organoide testisa iz dečaka pre ulaska u pubertet – navode istraživači.

To bi moglo da pomogne u lečenju muške neplodnosti, dodaju.

- Ako ovi organoidi mogu potpuno da imitiraju funkcionalnost testisa, mogli bi da proizvode spermu: To je sposobnost koja bi bila revolucionarna i mogla bi da omogući neplodnim roditeljima da imaju biološku decu – dodaju naučnici.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>