• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rizik od raka smanjuje se za 50 odsto nakon ostavljanja cigareta

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom studije u kojoj je praćeno 3 miliona ljudi, kod gotovo 200.000 osoba dijagnostifikovan je kancer

  • 0
Cigarete duvan

Foto: Shutterstock

Prestanak pušenja smanjuje rizik od raka u bilo kojem uzrastu, pokazali su rezultati najnovije studije južnokorejskih naučnika. Istraživanja su pokazala da se šanse za razvoj raka smanjuju za 50 odsto najmanje 15 godina nakon prestanka pušenja, objavio je "Gardijan".

Studija je takođe pokazala da rizik od raka pluća opada još više, posebno kod onih koji su prestali da puše pre srednjih godina. Istraživači su analizirali medicinske podatke gotovo tri miliona građana Južne Koreje koji su imali zdravstvene preglede od 2002. godine i nadalje i zabeležili slučajeve raka, uključujući tumore pluća, jetre, želuca do 2019. godine.

Tokom studije, kod gotovo 200.000 osoba dijagnostifikovan je rak. Istraživanje je sproveo Nacionalni centar za rak koji se nalazi u blizini Seula. Nakon prosečnog praćenja od 13 godina i pet meseci, rizik od raka pluća kod onih koji su prestali da puše pao je za 42 odsto, sa manjim padom od 27 odsto za karcinom jetre i 14 odsto za karcinom želuca u poređenju sa onima koji su nastavili da puše.

Prema studiji, kod pušača koji su prestali da puše pre 50. godine rizik od raka pluća je pao za 57 odsto tokom perioda praćenja u poređenju sa onima koji su nastavili da puše.

Oni koji su prestali sa 50 ili više godina imali su za 40 odsto smanjenje rizika od raka pluća tokom tog vremena.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>