• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

„Što više gledamo, to luđe stvari otkrivamo!“ Misteriozni „obelisci“ nađeni u ljudskoj utrobi i ustima

A. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tim istraživača sa Stanforda veruje da je otkrio novu vrstu virusolikog entiteta koji naseljava bakterije u našim telima

  • 0
Mikrobi u utrobi Ilustracija: Shutterstock/nobeastsofierce

Dok skupljaju i analiziraju ogromne količine genetskih sekvenci biljaka, životinja i mikroba, biolozi nailaze na velika iznenađenja, uključujući i neka koja izazivaju same definicije života. Najnovije iznenađenje je, kako se navodi u studiji, nova vrsta virusolikog entiteta koji naseljava bakterije u ljudskim ustima i utrobi. Ovi „obelisci“, kako ih zove tim Univerziteta Stanford koji ih je otkrio, imaju genom koji se na prvi pogled sastoji od krugova RNK a sekvence koje im pripadaju su pronađene širom sveta, piše Science.

Drugi naučnici su oduševljeni otkrićem „obeliska“.

- To je nenormalno! Što više gledamo, to luđe stvari otkrivamo – rekao je Mark Pajfer, biolog sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu.

- Nije još poznato da li ovi „obelisci“ utiču na ljudsko zdravlje, ali mogli bi da menjaju genetsku aktivnost njihovih bakterijskih domaćina, što bi zauzvrat moglo da utiče na ljudske gene – rekao je Metju Salivan, biolog sa Državnog univerziteta Ohaja.

Više od 200 virusa, uključujući one koji izazivaju grip, ebolu i kovid-19, zaobilaze DNK i imaju genome sastavljene samo od RNK. Njihovi genomi imaju sekvence koje kodiraju proteine od kojih su sastavljeni omotač virusa i ribozomi, enzimi koji dozvoljavaju virusu da kopira originalnu RNK unutar ćelije.

Naučnici i dalje vode rasprave o tome da li su virusi živi, a početkom 20. veka, patolozi su otkrili i viroide, u suštini zarazni krug RNK bez tipičnog proteinskog omotača virusa. Genomi viroida ne kodiraju proteine. Oni su privukli mnogo pažnje jer imaju interakciju sa genomima biljaka, nekada na razoran način – izazivaju deformacije u krompirima, usevima, cveću…

Dugo se verovalo da su viroidi ograničeni na biljke, ali postoje neki skoriji dokazi o cirkularnim RNK genomima viroida u sekvencama životinja, bakterija i drugih oblika života. U novom istraživanju za neotkrivenim RNK genomima, biolog sa Stanforda Endrju Fajr, njegov student Ivan Želudev i njihove kolege razvili su sofisticirani softver za analizu postojećeg kataloga aktivnih gena iz mikroba koji žive u ljudima da otkriju RNK sekvence za koje se pretpostavlja da formiraju krugove, što su strukture genetskog materijala i kod virusa i kod viroida.

- Impresioniran sam pristupom. Autori su bili veoma kreativni – rekao je Sajmon Ru sa Združenog instituta za genom u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Berkli.

Istraživači sa Stanforda otkrili su skoro 30.000 predviđenihi RNK krugova, od kojih svaki ima oko 1.000 baza i verovatno predstavlja „obelisk“. Malo je verovatno da su to virusi, tim je zaključio, jer RNK virusi obično imaju mnogo više baza. Ali neke sekvence „obeliska“ kodiraju proteine uključene u replikaciju RNK, što ih čini kompleksnijim od standardnih viroida. Međutim, kao viroidi, „obelisci“ ne kodiraju proteine koji stvaraju omotač. Ru kaže da je potrebno još mnogo istraživanja da bi se videlo koliko su različiti „obelisci“ od viroida i drugih čestica nalik njima.

Među ispitanim mikrobima, sekvence obelsliska otkrivene su u sedam odsto bakterija u ljudskoj utrovi i u polovini bakterija u ljudskim ustima. I „obelisci“ u mikrobima iz različitih delova tela imaju različite sekvence, navode Fajr i njegove kolege u radu koji još čeka recenziju stručnjaka.

- Kako „obelisci“ sadrže gene koji nisu nalik ničemu što je do sada otkriveno u drugim organizmima, oni predstavljaju klasu različitih RNK koji su kolonizovali ljudski i globalni mikrobiom – napisao je tim istraživača.

Jedno pitanje je da li su virusi evoluirali od ovih kompleksnih viroida i oveliska ili su prvi nastali pa se degenerisali u ove jednostavnije strukture.

(Telegraf Nauka/Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>