• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta molekuli RNK traže izvan ćelije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno otkriće ekstracelularnih ribonukleinskih kiselina izvan ćelije će nam pomoći u borbi protiv različitih bolesti

  • 0
DNK lanci, DNK origami Foto: sameer mahadik / Panthermedia / Profimedia

Poznato je da polje na kome ribonukleinska kiselina (RNK) obavlja svoje zadatke je unutrašnjost ćelije. Njihova delatnost podrazumeva transkripciju i translaciju genetskih informacija sa dezoksiribonukleinskih kiselina (DNK) u ribozome radi formiranja lanaca proteina (transportna i informaciona i ribozomska RNK). Takođe, one se vezuju za DNK radi omogućavanja ekspresije tačno određenih genskih sekvenci. Svi ovi procesi se odvijaju unutar ćelije.

Međutim, poslednjih nekoliko godina naučnike je iznenadilo to što su primetili RNK molekule izvan ćelijske membrane! To je odmah pokrenulo pitanje šta molekuli RNK traže izvan ćelije, piše Phys.org.

Prema studiji istraživača sa medicinskog fakulteta univerziteta Jejl (YSM) glavna funkcija ovih vanćelijskih RNK je upravljanje imunim sistemom, odnosno grupi ćelija bele krvne loze poznatoj kao neutrofili koje ove RNK dovode na mesto upale.

Kada je reč o shvatanju uloga RNK u organizmu izgleda da su istraživači jedva zagrebli površinu.

Njihova studija je objavljena u časopisu Cell 22. januara tekuće godine.

- Neutrofili su poput vatrogasaca, prvi na mestu upale ili povrede. Otkrili smo da bez ovih molekula na površini neutrofili ne mogu da dođu na svoje odredište - rekao je Jun Lu, vanredni profesor genetike na Jejlu.

Takođe, Lu dodaje da ove ekstraćelijske RNK imaju i druge uloge o kojima se za sada malo zna. On smatra da je pred naučnike otključano čitavo novo polje za istraživanje.

RNK sa ćelijske površine se razlikuje od svojih intracelularnih 'rođaka'. One sadrže glikane, odnosno polisaharide (složene šećere) unutar svoje strukture.

U seriji eksperimenata na miševima istraživački tim sa Jejla je ustanovio da ukoliko se odstrane glikoRNK sa neutrofila oni više nisu u mogućnosti da daju odgovor na infekciju. Pored toga nisu ni u stanju da migriraju iz krvotoka u tkivo kroz endotel krvnih sudova. Tim je takođe utvrdio da je poreklo glikoRNK iz unutrašnjosti ćelije, ali procesi njihovog transporta na površinu još uvek nisu sasvim jasni.

Lu smatra da je veoma važno nastaviti ova istraživanja jer naše dublje poznavanje karakteristika imunog sistema i glikoRNK unutar njega nam može veoma pomoći, bilo u borbi protiv infekcija amplifikacijom imunog odgovora, bilo suprimiranjem, kako bi se borili protiv autoimunih bolesti koje su sve češće u ljudskoj populaciji.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>