• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Olovke u ruke za bolje pamćenje! Pisanje rukom poboljšava učenje, aktivira više delova mozga

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Norveški naučnici pratili moždanu aktivnost i otkrili da je pisanje slova rukom mnogo bolje od kucanja tastaturom

  • 0
Pisanje Foto: Shutterstock/Pheelings media

Napredak digitalnih uređaja doveo je do potpunog potiskivanja sveski i olovki, a beleške u školama i na univerzitetima širom sveta sve češće se hvataju na kompjuterima. Korišćenje tastature se preporučuje jer je često brže nego pisanje rukom. Međutim, pisanje rukom značajno poboljšava pamćenje, pokazalo je novo istraživanje.

Da bi saznali da li pisanje slova rukom ili na tastaturi dovodi do veće povezanosti sa mozgom, naučnici iz Norveške istraživali su nervne mreže uključene u oba ova načina pisanja, piše MedicalXpress.

- Pokazali smo da kada se piše rukom, moždane veze su mnogo veće nego kada se kuca na tastaturi. Ta povezanost u mozgu je ključna za pamćenje i stvaranje novih informacija, samim tim za učenje – rekla je prof. Odri van der Mir, istraživač mozga na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije i koautor studije objavljene u Frontiers in Psychology.

Naučnici su skupili EEG podatke 36 studenata koji su zapisivali ili ukucavali reči koje su im se pojavljivale na ekranu. Kada su pisali, koristili su digitalnu olovku na ekranu osetljivom na dodir, a kada su kucali koristili su jedan prst da kucaju na tastaturi. EEG je rađen sa 256 malih senzora ušivenih na kapu stavljenu na glavu i meri električnu aktivnost u mozgu pet sekundi posle svakog pokreta.

Povezanost različitih delova mozga povećavala se kada se pisalo rukom, ali ne i kada se kucalo.

- Pokazali smo da postoji razlika u moždanoj aktivnosti kada se pišu slova rukom uključuju se i druga čula – rekla je Van der Mir.

U suprotnosti s tim, prost pokret udaranja slova na tastaturi ne stimuliše mozak toliko.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>