• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mašina predviđa infarkt u narednih 10 godina: AI može da spase hiljade života godišnje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oksfordski naučnici proučili kako veštačka inteligencija može da pomogne u otkrivanju mogućih srčanih problema

  • 0
srce Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija (AI) mogla bi da se koristi da predvidi da li će neko imati srčani udar u narednih 10 godina, pokazala je studija Oksfordskog univerziteta. Ova tehnologija mogla bi da spase hiljade života, ali i da unapredi lečenje pacijenata, veruju naučnici, a piše Gardijan.

Studija, koju je sponzorisala Britanska fondacija za srce (BHF), proučavala je kako pametna mašina može da unapredi preciznost kompjuterizovane tomografije (CT) srca, koja se koristi da otkrije trombove ili suženja u arterijama.

- Naša studija otkrila je da neki pacijenti koji dođu u bolnicu s bolom u grudima, a onda ih lekari ohrabre i pošalju kući, imaju veliki rizik od srčanog udara u narednih 10 godina, čak i ako ne postoji nijedan trag bolesti u njihovim arterijama – rekao je za Gardijan prof. Karalambos Antonijades, šef kardiovaskulanrne medicine BHF i direktor akutnog multidisciplinarnog snimanja i centra za intervencije na Oksfordu.

- Demonstrirali smo da precizna slika može da promeni i poboljša lečenje mnogih srčanih bolesnika – dodao je on.

Istraživači su analizirali više od 40.000 pacijenata koji su išli na redovan CT srca u osam britanskih bolnica, a onda ih pratili u proseku 2,7 godina.

AI je testiran na dodatnih 3.393 pacijenta tokom osam godina i u stanju je da precizno predvidi rizik od srčanog udara.

- Nadamo se da će ovaj AI alat uskoro biti implementiran i u drugim bolnicama, da će pomoći da se spreče hiljade smrti od infarkta – rekao je Antonijades.

Prof Nileš Samani, medicinski direktor BHF, rekao je da ovo istraživanje pokazuje vrednost tehnologije zasnovane na veštačkoj intelifenciji u identifikaciji onih koji su u najvećem riziku od srčanog udara.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Video: Mali Uroš je čudo od deteta: Dečak osmislio pametnog robota koji će od koristi čovečanstvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>