• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Značaj hipotalamusa u ljudskoj egzistenciji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pošto se ne smatra delom viših funkcija mozga, ne privlači toliko pažnje kao druge oblasti.

  • 0

Časopis Science objavljuje niz tekstova o ulozi koju hipotalamus ima u ljudskom ponašanju – regulišući nelagodnost zbog gladi, cikluse spavanja i društvene interakcije, ova moždana struktura veličine badema koja se nalazi između hipofize i talamusa na vrhu moždanog stabla ima ulogu glavne razvodne table za mnoštvo moždanih aktivnosti, piše MedicalXpress.

Prva analiza, sa Univerziteta u Kalgariju, predstavlja opšti prikaz hipotalamusa i velikog broja telesnih procesa na koje utiče.

Istraživači takođe izlažu šta je poznato o strukturi te oblasti i da saznajamo mnogo više o hipotalamusu putem movih metoda; na primer, jednoćelijsko sekvenciranje RNK može dati bolji pogled na ulogu individualnih ćelija u oblastima mozga.

Primećuju i da optogenetika omogućava naučnicima da koriste svetlost kako bi posmatrali moždanu aktivnost u realnom vremenu kod životinja. A retrogradno trasiranje, dodaju, omogućava praćenje nervnih veza.

Ostala tri članka se specifičnije fokusiraju na ulogu hipotalamusa u funkcionisanju mozga. Studija sa Vašingtonskog univerziteta bavi se nervnom konekcijom uključenom u regulisanje dopaminskih neurona ventralne tagmentalne oblasti kao načina zadovoljavanja motivacionih potreba.

Analiza iz Lengonovog medicinskog centra razmatra ulogu u pogledu agresije, seksualne aktivnosti i roditeljstva. Sugeriše se da zajedno sa moždanim stablom funkcioniše kao sistem dvostruke kontrole sa velikom ulogom u društvenoj aktivnosti u realnom vremenu.

Konačno, istraživači iz Univerzitetske bolnice u Bernu i Univerziteta Stanford izlažu šta se zna o ulozi hipotalamusa u snu i fazama sna. Razmatraju i moguće načine kako ta oblast mozga postupa sa konfliktnim informacijama, poput želje neke osobe da ostane budna uporkos ciklusu sna koji insistira da je vreme za spavanje.

Urednici časopisa zaključuju uvod u seriju članaka primećujući da – uprkos maloj veličini i naizgled sasvim običnoj ulozi u funkcionisanju mozga – hipotalamus ima veliku ulogu u ljudskom ponašanju i zaslužuje temeljitije proučavanje.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>