• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi senzor omogućava kontinuiranu analizu znoja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kontinuiran monitoring znoja može otkriti važne informacije o ljudskom zdravlju, kao što je nivo glukoze.

  • 0

Međutim, nosivi senzori koji su ranije napravljeni u tu svrhu nisu adekvatni i ne mogu obezbede specifičnost neophodnu za kontinuiran monitoring. Sad su naučnici sa Pensilvanijskog državnog univerziteta napravili novi flaster koji bi mogao da obavi taj zadatak.

Napravljen pomoću laserski modifikovanog grafenskog nanokompozitnog materijala, taj uređaj može da detektuje specifične nivoe glukoze u znoju tokom tri nedelje prateći istovremeno telesnu temperaturu i pH nivoe, piše EurekAlert.

„Znoj je idealan za kontinuiranu i neinvazivnu detekciju biomarkera u realnom vremenu“, kažu istraživači. „Međutim, niski nivoi koncentracije biomarkera u znoju i promenljivost drugih faktora kao što su pH, salinitet i temperatura prevazilazili su kapacitete ranijih biosenzora u pogledu detekcije i preciznosti“.

Istraživači su primetili da laserski uvedene grafenske elektrode – laserski napravljene elektrode od nanomaterijala – mogu obezbediti dobru početnu poziciju za razvoj efikasnijih senzora za znoj. Uprkos ograničenjima zbog niske osetljivosti na glukozu i ograničenoj površini za neophodnu elektrohemiju, te elektrode su jednostavne za proizvodnju, dostupne i fleksibilne.

Radeći u nanosrazmerama, istraživači su pomoću jednostavnog laserskog tretmana napravili stabilnu trodimenzionalnu mrežu visokoprovodnih legura plemenitih metala – zlata i srebra u ovom slučaju – sa nanokompozitnim materijalima na bazi ugljenika za porozne grafenske elektrode. Plemeniti metali su ne samo visokoprovodni, već i otporni na oksidaciju.

Glukoza na površini modifikovane grafenske elektrode oksidira sa nižim potencijalom. Oksidacija stvara merljivi struju ili promenu potencijala direktno proporcionalnu ukupnoj koncentraciji glukoze u rastvoru. Takođe je znatno povećana stabilnost tokom vremena, tj. očuvanje osetljivosti.

Uređaj dozvoljava kalibraciju merenja glukoze na osnovu fluktuacija pH znoja i telesne temperature zbog aktivnosti poput vežbanja ili obroka. Nošen kao flaster otprilike širok kao dve poštanske marke, uređaj može bežično da prenosi sakupljene podatke do kompjutera ili mobilnog aparata radi monitoringa i analize u realnom vremenu.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>