• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena rodila zdravu bebu 11 nedelja nakon moždane smrti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trudnica stara 31 godinu, sa istorijom visokog pritiska, bila je u 22. nedelji trudnoće kada je primljena u bolnicu zbog jake glavobolje, nakon čega je proglašena moždano mrtvom, ali je trudnoća izgurana do kraja rođenjem devojčice

  • 1
Trudnoća, bolnica, praćenje Foto: Shutterstock/Helen Sushitskaya

Naučnici Univerziteta Floride u Gejnzvilu u novoj studiji opisali su slučaj trudnoće i porođaja žene nakon moždane smrti, javio je IFLScience. Ovakvi slučajevi su veoma retki i do sada je zabeleženo njih 35, od kojih je 27 završeno rođenjem bebe.

- Žena stara 31 godinu, sa istorijom visokog krvnog pritiska, bila je u 22. nedelji trudnoće kada je primljena u bolnicu sa jakom glavoboljom. Tu je imala napad nakon koga je izgubila svest i procenjen je skor 3 na Glaskovskoj skali kome (GCA), pa je intubirana bez upotrebe sedativa i paralitika. Kompjuterska tomografija (CT) po prijemu u našu ustanovu pokazala je da je moždano mrtva – navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Cureus.

Analize su pokazale da je imala krvarenje u mozgu, što je dovelo do moždane smrti.

- Trudnoća je delovala normalno nakon urađenih skenera, a fetus je imao puls od 140 otkucaja u minuti i normalne pokrete za 22. nedelju. Nakon multidisciplinarnih sastanaka sa neurointenzivistima, neonatalnim specijalistima, akušerima, kao i sa timom pravnika, etičkih i socijalnih radnika, porodica pacijenta izrazila je želju da održava trudnoću do rođenja deteta – piše u studiji.

Održavanje ploda u životu, dodaje se, nije bilo lak zadatak i zahtevalo je dosta medicinskih intervencija. Majka, koja je bila moždano mrtva, priključena je na respirator, a hranjena je pomoću cevčica. Osim toga, doktori su morali da prate nivoe tiroksina, krvni pritisak, da joj daju lekove za razređivanje krvi… Pacijent je, opisuje se u studiji, imao različite infekcije koje su dovele do upale pluća i drugih komplikacija. Zahvaljujući lekovima, uključujući i antibiotike, fetus je zaštićen.

- Nakon 11 nedelja, što je bila 33. nedelja trudnoće, puls fetusa je značajno opadao sa 150-155 otkucaja na 80 otkucaja. Zbog toga je izveden carski rez u operacionoj sali. Porođaj je završen uspešno, a novorođeno dete imalo je 2.142 grama i APGAR skor od 8 i 9. Majka je nakon toga isključena sa respiratora. Nakon porođaja, novorođena devojčica je bila zdrava, ali je primljena na neonalno odeljenje intenzivne nege zbog gestacione zrelosti. Otpuštena je kući nakon 5 dana – napisali su autori u studiji.

IFLScience navodi da od 35 pacijenata identifikovanih u studiji, 69 odsto njih je moralo da bude lečeno od različitih infekcija poput upale pluća ili sepse, dok je 63 odsto imalo nestabilnost cirkulacije, a 56 procenata je imalo insipidni dijabetes. Jedan od glavnih razloga za uspeh ili neuspeh ovakve trudnoće je gestaciona starost u trenutku moždane smrti. Samo 50 odsto slučajeva u kojima je moždana smrt nastupila pre 14. nedelje trudnoće uspešno je završeno porođajem, dok je uspešnost 100 odsto kada moždana smrt nastupi posle 24. nedelje. Od 35 zabeleženih slučajeva, 27 je završeno rođenjem bebe. Od toga, dve bebe su umrle nekoliko dana nakon rođenja, a dve su imale ozbiljne neurološke komplikacije, dok je su u 23 slučaja bebe bile zdrave tokom dugoročnog praćenja. Većina porođaja izvedena je carskim rezom, ali je u tri slučaja došlo do porođaja prirodnim putem.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>