• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dijeta bez soli može smanjiti rizik od srčanih problema za skoro 20%

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika nova studija sa podacima iz biobanke Ujedinjenog Kraljevsta pokazuje da čak neznatna redukcija unosa soli može biti korisna.

  • 2

Izbacivanje soli iz obroka može redukovati vaš rizik od srčanih problema i moždanog udara za skoro petinu, piše Guardian.

Istraživanje dokumentuje kako dodavanje soli u hranu povećava verovatnoću kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Stručnjaci su sad ustanovili koliko možete doprineti zdravlju vašeg srca jednostavno smanjujući broj obroka kojima dodajete so ili je potpuno izbacujući.

Istraživači su otkrili da oni koji nikad ne dodaju so jelima imaju 18% manje šansi da dobiju fibrilaciju srčanih pretkomora (atrijalna fibrilacija – AF), u poređenju sa onima koji to uvek čine. Broj dijagnoza tog oboljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu povećao se 50% tokom protekle decenije – na 1,5 miliona.

AF uzrokuje neregularne i često nenormalno brze otkucaje srca, koji mogu dovesti do ošamućenosti, kratkog daha i umora. Ljudi sa AF imaju pet puta više šansi da dobiju moždani udar.

Studija je koristila podatke iz biobanke Ujedinjenog Kraljevstva, koja obuhvata više od 500.000 ljudi starosti 40-70 godina iz celog Ujedinjenog Kraljevstva od 2006. do 2010. Oni koji su već imali AF, koronarnu arterijsku bolest, srčanu insuficijenciju ili moždani udar na početku studije bili su isključeni.

Svaki učesnik studije upitan je koliko redovno soli jela, u rasponu od „nikad/retko“, „ponekad“, „obično“ ili „uvek“. Istraživači su ih onda pratili tokom 11 godina da bi videli kakve je efekte to imalo na njih. U poređenju sa onima koji su uvek solili hranu, oni koji to nikad nisu činili imali su 18% manje šanse da obole od AF. Ljudi koji su ponekad dodavali so u obroke imali su 15% manje šanse.

Studija sugeriše da čak i oni koji promene svoju dijetu od „uvek“ do „obično“ mogu primetiti veliku razliku u pogledu rizika. Oni u „obično“ grupi imali su 12% manje šanse da obole od AF u poređenu sa „uvek“ grupom.

Poznato je da previše soli u ishrani može dovesti do srčanih problema. Ova studija je dobar podsetnik da bi svi mogli imati korist od pridržavanja preporuke da se ne jede više od šest grama soli dnevno – otprilike kašičica.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>