• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Rak testisa povezan sa „večnim hemikalijama“

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vojni i civilni vatrogasci imaju dijagnozu raka testisa češće nego drugi ljudi.

  • 0

Geri Fluk je služio u Ratnom vazduhoplovstvu Sjedinjenih Država 37 godina, gde je kao vatrogasac redovno radio sa protivpožarnom penom AFFF koja je vrlo efikasna, ali se sad zna da je toksična.

Fluk je volontirao u svojoj lokalnoj vatrogasnoj službi, gde je takođe koristio tu penu, nesvestan zdravstvenih rizika. Godine 2000, kad je imao 45, primio je stašnu vest: imao je rak testisa koji je zahtevao orhiektomiju i nakon toga hemoterapiju.

Stotine tužbi, uključujući Flukovu, podneto je protiv kompanija koje prave vatrogasne proizvode i hemikalije korišćene u njima.

Brojne studije pokazuju da vatrogasci, i vojni i civilni, dobijaju dijagnozu raka testisa češće nego ljudi u većini drugih zanimanja, često ukazujući na prisustvo supstanci perfluoroalkila i polifluoroalkila (PFAS) u peni, piše Popular Science.

Međutim, veza između PFAS i raka testisa među pripadnicima službe nikad nije direktno dokazana – do sad.

Nova studija prvi put pokazuje direktnu povezanost između PFOS, PFAS hemikalije nađene u krvi hiljada pripadnika vojske, i raka testisa.

Istraživači su pronašli jake dokaze da su vatrogasci imali povišene nivoe PFAS u krvi i slabije dokaze za one koji su živeli u bazama sa visokim nivoima PFAS u vodi za piće.

A pripadnici službe sa rakom testisa imali su veće nivoe PFOS nego oni bez dijagnostikovanog raka testisa.

Ne „samo sapun i voda“

Stare zalihe AFFF koje su sadržale PFOS zamenjene su u proteklih nekoliko decenija penom koja sadrži noviju generaciju PFAS, za koju se sad takođe zna da su toksične. Po naredbi Kongresa, Ministarstvo odbrane mora da prestane sa upotrebom svih pena koje sadrže PFAS do oktobra 2024, mada može da nastavi da ih kupuje do ovog oktobra. Radi se o decenijama nakon što je vojska prvi put dokumentovala potencijalne zdravstvene opasnosti od tih hemikalija.

Studija Ministarstva odbrane je 1974. otkrila da je PFAS bio fatalan po ribe. Do 1983, tehnički izveštaj Ratnog vazduhoplovstva pokazao je smrtonosne efekte na miševe.

Međutim, s obzirom na efikasnost u borbi protiv vrlo vrelih požara, kao prilikom pada aviona i vatre na brodu, Ministarstvo odbrane ih i dalje koristi. Retko je, ako uopšte ikada, vojska upozoravala na opasnosti od njih, kaže Kevin Ferara, penzionisani vatrogasac Ratnog vazduhoplovstva.

„Rečeno nam je da su to samo sapun i voda, potpuno bezopasni“, kaže Ferara. „Bili smo potpuno prekriveni tom penom – ruke, usta, oči“.

Fotografije objavljene 2013. godine prikazuju ljudstvo kako radi u peni bez zaštitne opreme. Opis naziva „malo more pene za gašenje vatre“ u vazduhoplovnoj bazi Trevis u Kaliforniji „bezopasnim“ i „sličnim sapunu“.

„Nijedan čovek ni avion nisu povređeni u incidentu“, piše.

Postoje hiljade PFAS hemikalija, napravljenih tokom 1940-ih radi borbe protiv fleka i sprečavanje lepljenja u industrijskoj i kućnoj robi. Pored pene koju decenijama koriste vatrogasci i vojska, te hemikalije sadrže šminka, nelepljivo posuđe, odeća otporna na vodu, tepisi, omotači hrane i veliki broj drugih potrošačkih artikala.

Poznate kao „večne hemikalije“, one se ne razlažu u životnoj sredini i akumuliraju se u ljudskom telu. Istraživači procenjuju da gotovo svi Amerikanci imaju PFAS u svojoj krvi, izloženi prvenstveno putem podzemne vode, vode za piće, zemljišta i prehrambenih artikala. Nedavno geološko ispitivanje procenjuje da barem 45% vode iz česme u SAD sadrži barem jednu vrstu „večnih hemikalija“, kako iz privatnih bunara, tako iz javnih vodovoda.

Zabrinutost za zdravlje i okolinu zbog tih hemikalija izazvala je lavinu tužbi, plus državno i federalno zakonodavstvo koje cilja proizvođače i prodavce proizvoda sa PFAS. Geri Fluk tuži 3M i povezane kompanije koje su proizvodile PFAS i vatrogasnu penu, uključujući Dupont i Kide-Fenval.

Kongres je naterao Ministarstvo odbrane da očisti vojne lokacije i shvati zdravstvene brige ozbiljnije, finansirajući inspekcije i uvodeći obavezno testiranje krvi za vojne vatrogasce. Advokati kažu da te akcije nisu dovoljne.

„Koliko dugo je Ministarstvo odbrane radilo na tome bez stvarnih rezultata osim stavljanja nekih filtera za pijaću vodu?“, kaže Džered Hejz iz Radne grupe za životnu sredinu. „Kad je u pitanju uklanjanje problema, na istom smo mestu kao i godinama ranije“.

Na putu do skrininga

Ministarstvo za veterane ne preporučuje testiranje krvi na PFAS, navodeći da „testiranje krvi ne može biti povezano sa trenutnim ili budućim zdravstvenm okolnostima ili određivati odluke o medicinskom tretmanu“.

Meutim, to bi se moglo promeniti uskoro.

Postoje jaki dokazi da je izloženost PFAS povezana sa zdravstvenim efektima kao što su smanjena osetljivost na vakcine, rak bubrega i mala težina pri rođenju, prema prošlogodišnjem izveštaju Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine. Ta neprofitna institucija je predložila testiranje krvi za zajednice sa visokom izloženošću PFAS, koje bi pratili zdravstveni skrininzi za one iznad izvesnih nivoa.

Takođe je rečeno da, na osnovu ograničenih dokaza, postoji „umerena uverenost“ u vezu između te izloženosti i bolesti štitaste žlezde, preeklampsije kod trudnica i raka dojke i testisa.

Novo ispitivanje pripadnika Ratnog vazduhoplovstva ide još dalje, povezujući izloženost PFAS direktno sa tumorima reproduktivnih ćelija, koji čine oko 95% slučajeva raka testisa.

Rak testisa je najčešće dijagnostikovan rak među mlađim odraslim muškarcima. To je takođe vrsta raka dijagnostikovana u najvećoj meri među aktivnim vojnim osobljem, koje uglavnom čine muškarci, od 18 do 40 godina starosti, u najboljem fizičkom stanju.

Starosna distribucija i znanje da je AFFF izvor trovanja PFAS doveli su do istraživanja moguće veze. Koristeći uzorke iz biobanke Ministarstva odbrane, koja čuva uzorke krvi više od 62 miliona pripadnika službe, istraživači su ispitali uzorke od 530 individua koje su kasnije dobile rak testisa i od 530 individua u kontrolnoj grupi. Krv je sakupljana od 1988. do 2017.

Drugo prikupljanje uzoraka, izvršeno četiri godine nakon što su uzeti prvi uzorci, pokazalo je da su veće koncentracije PFOS sigurno povezane sa rakom testisa.

Čak i dok se pojavljivalo sve više dokaza da su hemikalije u AFFF toksične, „navođeni smo i dalje da mislimo da je to potpuno bezbedno“, rekao je Ferara. „Nastavili su da objavljuju nejasne i misteriozne poruke, navodeći zabrinutost za okolinu“.

Zvaničnici Ratnog vazduhoplovstva su izjavili da su proizvodi zamenjeni i da više nije dozvoljeno nekontrolisano ispuštanje vatrogasne pene za održavanje, testiranje ili obuku.

Obe „večne hemikalije“ starije generacije se više ne proizvode u SAD. 3M, glavni proizvođač PFOS, pristao je 2000. da ga polako eliminiše. U junu je taj industrijski gigant najavio da će platiti barem 10,3 milijarde dolara radi rešavanja kolektivne tužbe.

Zbog nespremnosti Ministarstva odbrane da se pozabavi problemom PFAS kontaminacije ili prestane sa upotrebom AFFF, Kongres je 2019. naredio da se svim vojnim vatrogascima u aktivnoj službi ponudi godišnje testiranje i zabranio upotrebu PFAS pene od 2024.

Prema podacima Ministarstva odbrane, među više od 9.000 vatrogasaca koji tražili testiranje u fiskalnoj 2021, 96% je imalo barem jedan od dva tipa PFAS u krvi, dok je PFOS najčešće detektovan na prosečnom nivou od 3,1 nanogram po mililitru.

Rezultati od dva do 20 ng/ml znače zabrinutost zbog neželjenih efekata. U tom opsegu, ljudima se preporučuje ograničavanje dalje izloženosti i testiranje na visok holesterol, rak dojke i, u slučaju trudnoće, na visok krvni pritisak.

Prema Ministarstvu odbrane, 707 aktivnih i bivših odbrambenih lokacija je kontaminirano PFAS ili je možda imalo ispuštanje PFAS. Ministarstvo je u ranim fazama decenijama dugog procesa testiranja i čišćenja.

Više od 3.300 tužbi je poneto zbog AFFF i PFAS kontaminacije; osim ogromne isplate 3M, Dupont i drugi proizvođači su postigli 1,185 milijardi dolara vredan sporazum sa vodovodnim kompanijama u junu.

Javni tužioci iz 22 države tražili su od suda da odbaci rešenje u slučaju 3M, tvrdeći da ne bi adekvatno pokrilo prouzrokovanu štetu.

Zasad mnogi vatrogasci, kao što je Ferara, žive u strahu da bi njihovi nivoi PFAS u krvi mogli dovesti do raka. Fluk je odbio da govori jer je deo kolektivne tužbe protiv 3M. Rak je naneo veliku štetu njegovom braku, ostavio ga bez supruge Linde, „ljubavi, podrške i bračnog drugarstva“, kaže se u tužbi.

Kongres ponovo pokušava da izvrši pritisak na Pentagon. Novo zakonodavstvo bi zahtevalo od Ministarstva odbrane da testira sve pripadnike službe – ne samo vatrogasce – stacionirane u bazama sa poznatom ili mogućom kontaminacijom u okviru godišnjih zdravstvenih pregleda, kao i članove porodice i veterane.

Testovi, koji nisu pokriveni vojnim zdravstvenim programom ili kod većine osiguravajućih kuća, obično koštaju 400-600 dolara.

(Telegraf Nauka/Popular Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>