• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voda za piće u Evropi je kontaminirana „večnom hemikalijom“, kažu NVO

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U velikoj količini evropske vode za piće detektovana je supstanca povezana sa „večnim hemikalijama“ koje se koriste u pesticidima i za hlađenje.

  • 0
Čaša vode, voda, flaša Foto: Shutterstock

U maju su takođe otkriveni „alarmantni“ nivoi PFAS supstanci u evropskim rekama, jezerima i podzemnoj vodi.

Naširoko u svakodnevnoj upotrebi – u kozmetici, nelepljivim tiganjima i vatrogasnim aparatima – dugovečne PFAS supstance su veoma trajne i mogu im biti potrebni vekovi da se raspadnu, prenosi Phys.org.

Uzorci za ovu studiju su uzeti iz flaširane i vodovodne vode u 11 zemalja Evropske unije i sadržali su TFA, trifluorosirćetnu kiselinu. Značajan izvor TFA je raspadajuća PFAS supstanca korišćena u izvesnim sintetičkim pesticidima i rashladnim gasovima za hladnjake i klima-uređaje.

Mogući uticaj PFAS supstanci, i TFA posebno, na zdravlje ljudi raste, ali je iznenađujuće malo toksikoloških studija urađeno, kaže evropska mreža za kontrolu pesticida PAN Europe.

Uzorke je testirao Centar za vodu u Karlsrueu. TFA je pronađena u 34 od 36 uzoraka vode iz vodovoda i u 12 od 19 uzoraka flaširane mineralne vode.

Količina TFA u vodi iz vodovoda se kretala od „neprimetne“ do 4.100 nanograma po litru, sa prosekom od 740 ng/l. U mineralnoj vodi se količina TFA kretala od „neprimetne“ do 3.200 nanograma po litru, sa prosekom od 278 ng/l.

PAN Europe je podržao predlog holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i životnu sredinu da se postavi standard od 2.200 ng/l. To je određeno tako da konzumacija vode za piće iznosi samo 20% prihvatljivog dnevnog unosa.

Ova granica je prekoračena u mineralnoj vodi iz Austrije (4.100 ng/l), dok je u Parizu voda iz vodovoda sadržala 2.100 ng/l.

Po propisima EU, od 2026. sva voda za piće ne sme sadržati više od 500 ng/l u pogledu svih PFAS, a nevladine organizacije zahtevaju da TFA bude stavljena na listu.

Ranija odluka da se TFA klasifikuje kao „nerelevantna“ po pravilima EU o pesticidima je „za žaljenje“ pošto njen „toksikološki profil ostavlja mnoga pitanja bez odgovora“, kaže se u izveštaju iz maja.

Nedavna studija o izloženosti zečeva TFA otkrila je anomalije prisutne prilikom rođenja, izazivajući ozbiljnu zabrinutost zbog ove hemikalije.

Pozvano je na hitno ispravljanje ove „političke greške“, počev sa „brzom zabranom“ pesticida sa PFAS i preispitivanjem opasnosti od pojedinih hemikalija poput TFA.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>