• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Večne hemikalije“ povećavaju rizik od dobijanja raka kod žena, upozorili naučnici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skoro je nemoguće izbeći izloženost PFAS i fenolu jer su oni mnogo rašireni i ima ih u svakom domaćinstvu, pa i vodi

  • 0
mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock

Žene izložene nekim veoma često korišćenim hemikalijama imaju mnogo veću šansu da dobiju rak jajnika ili melanom i neke druge tipove kancera, pokazalo je istraživanje koje je sponzorisala vlada SAD, prenosi Gardijan.

Korišćenjem podataka koje su prikupili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), tim istraživača otkrio je dokaze da su žene kojima je dijagnostifikovan kancer povezan sa hormonima bile izložene određenim per- i polifluoralkil supstancama (PFAS), koje se koriste u hiljadama domaćinstava i mnogim industrijskim proizvodima. (PFAS nazivaju se i „večnim hemikallijama“ jer se ne raspadaju u prirodi.) Sličnu vezu otkrili su i između žena sa rakom i velike izloženosti fenolima, hemikalijama koje se koriste u pakovanju hrane, bojama i proizvodima za ličnu higijenu.

Studija je objavljena u Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, a naučnici naglašavaju da nije otkrivena slična veza između hemikalija i raka kod muškaraca.

PFAS hemikalije mogu da poremete funkcije pojedinih hormona koje imaju samo žene, što je potencijalni mehanizam koji povećava mogućnost oboljevanja od raka povezanog za hormonima. Hormonalno aktivni rakovi su česti i teški za lečenje, zbog čega su dalja istraživanja ove veze kritična, naveli su istraživači.

- Ljudi bi trebalo da brinu zbog ovoga jer znamo da postoji velika izloženost ovim hemikalijama i imamo podatke o tome. Ove hemikalije mogu da povećaju rizik od različitih zdravstvenih problema i mogu da promene biološke puteve. To je važno znati kako bismo bolje sprečili su izloženost i smanjili rizik – rekao je za Gardijan Maks Aung, profesor na Školi medicine Kek Univerziteta južne Kalifornije.

Skoro je nemoguće izbeći izloženost PFAS hemikalijama jer su one toliko raširene, a nazivaju ih večnim hemikalijama jer se ne raspadaju na prirodan način i opstaju u vodi, zemlji, vazduhu i hrani. Procena je da čak 97 odsto Amerikanaca ima PFAS u krvi, pokazuju podaci CDC. Geološka istraživanja pokazala su da je 45 odsto vode za piće takođe zagađeno ovim hemikalijama.

Istraživanje je pokazalo da žene koje su izložene PFAS imaju dvostruko veći rizik da obole od melanoma, a otkrivena je i veza između PFAS i raka materice. Postoje različiti tipovi PFAS i oni su dosad već bili povezivani sa nekim zdravstvenim problemima.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>