Plinski šporeti ispunjavaju milione domova skrivenim toksičnim vazduhom

D. M.
D. M.    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Stenfordski istraživači su otkrili da plinski šporeti izlažu Amerikance iznenađujuće visokim nivoima azot-dioksida — koji često odgovaraju ili premašuju nivoe zagađenosti na otvorenom.

Za milione ljudi, samo kuvanje povećava azot-dioksid iznad dugoročnih bezbednosnih minimuma. Manji domovi, iznajmljeni objekti i ruralna domaćinstva suočavaju se sa najvećim koncentracijama. Čistije tehnologije kuvanja mogle bi značajno smanjiti rizike.

Mnogim ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama boravak u zatvorenom prostoru ne garantuje zaštitu od štetnog zagađenja vazduha. Nova studija koju je predvodio Stenfordski univerzitet izveštava da plinski i propanski šporeti oslobađaju znatne količine azot-dioksida.

Ovaj zagađivač je povezan sa astmom, opstruktivnom bolešću pluća, prevremenim porođajem, dijabetesom i rakom pluća. Istraživanje kaže da prelazak sa plinskih na električne šporete smanjuje izloženost azot-dioksidu za više od četvrtine širom države, a za oko polovinu kod ljudi koji koriste šporete najčešće.

Ranije studije su dokumentovale azot-dioksid iz plinskih šporeta, ali je ovo prvo istraživanje izloženosti i u zatvorenom i u otvorenom prostoru širom čitave zemlje.

„Znamo da zagađenje vazduha na otvorenom oštećuje naše zdravlje, ali pretpostavljamo da je naš vazduh u zatvorenom siguran,“ rekao je Rob Džekson, profesor u Stenfordskoj školi za održivost.

„Naše istraživanje pokazuje da, ako koristite plinski šporet, često udišete istu količinu azot-dioksida od šporeta u zatvorenom prostoru kao iz svih izvora zajedno na otvorenom“.

Zagađenje u zatvorenom može biti jednako opasno kao emisije na otvorenom

Zagađenje vazduha na otvorenom doprinosi stotinama hiljada smrti svake godine u SAD i dovodi do više miliona novih slučajeva astme kod dece širom sveta. Zakoni poput Zakona o čistom vazduhu pomažu da se smanji zagađenje na otvorenom, ali vazduh u zatvorenom prostoru ostaje uveliko neregulisan iako može predstavljati slične rizike.

Ova nova analiza je prva procena na nivou države sa koliko azot-dioksida se ljudi suočavaju iz izvora i u zatvorenom i na otvorenom, uključujući plinske šporete, vozila i proizvodnju struje.

Istraživanje iz 2024, od istog tima istraživača, otkrilo je da plinski šporeti oslobađaju azot-dioksid u nebezbednim količinama koje su prisutne satima nakon što se kuvanje završi.

Dodatna istraživanja su identifikovala plinske šporete kao izvor benzena, poznatog karcinogena povezanog sa leukemijom i drugim krvnim poremećajima.

„Vreme je da preusmerimo našu pažnju na ono što se dešava u našim domovima, posebno zato što porodice provode više vremena u zatvorenom“, kažu autori.

Mapiranje izloženosti azot-dioksidu u zatvorenom i na otvorenom

Da bi razumeli kako su ljudi izloženi azot-dioksidu, istraživači su kombinovali merenja vazduha u zatvorenom sa podacima o zagađenju na otvorenom, informacijama o 133 miliona stambenih objekata i statistikom o ponašanju domaćinstava.

Ovi podaci su im omogućili da utvrde odakle zagađenje dolazi i kako utiče na ljudsko zdravlje. Takođe su napravili nacionalne mape koje prikazuju dugoročnu i kratkoročnu izloženost azot-dioksidu s obzirom na poštanske brojeve za otvorene i zatvorene sredine.

Za većinu ljudi u SAD, izvori na otvorenom kao što su automobili i kamioni još uvek su odgovorni za najveći deo izloženosti azot-dioksidu. Međutim, mape su pokazale da 22 miliona Amerikanaca, posebno oni u manjim domovima i u ruralnim oblastima, doživljavaju nivoe azot-dioksida iznad preporučenih dugoročnih granica zbog kuvanja na plin. U ruralnim oblastima, šporeti imaju proporcionalno veću ulogu u ukupnoj izloženosti azot-dioksidu.

S druge strane, ukupna izloženost je najveća u velikim gradovima, gde su nivoi azot-dioksida na otvorenom već povišeni, a manji životni prostori omogućavaju lakšu akumulaciju emisija koje dolaze od šporeta.

Studija je takođe otkrila da se najveći kratkoročni skokovi azot-dioksida javljaju u zatvorenom prostoru i da su direktno uzrokovani upotrebom plinskih šporeta. Ovi oštri porasti ne potiču od zagađenja na otvorenom, već od koncentrisanih emisija nastalih tokom kuvanja.

Ko ima najviše koristi od čistijih opcija kuvanja

Akcije kao što su popusti i poreske olakšice koje podstiču korišćenje električnih šporeta i drugih čistih tehnologija za kuvanje mogle bi značajno smanjiti štetno zagađenje u zatvorenom. Ove mere bi mogle imati najveći uticaj na manje domove, iznajmljene objekte u kojima stanari ne mogu da biraju uređaje, i zajednice koje se suočavaju sa finansijskim preprekama za prihvatanje električnih šporeta.

Ranije istraživanje je pokazalo da je dugoročna izloženost azot-dioksidu 60% veća u domaćinstvima američkih Indijanaca i starosedelaca Aljaske, a 20% veća u domaćinstvima crnaca i Hispanoamerikanaca ili Latinoamerikanaca, u poređenju sa nacionalnim prosekom. Mnoge od ovih grupa se već suočavaju sa visokim nivoima azot-dioksida na otvorenom zbog izduvnih gasova vozila i industrijske aktivnosti.

„Dok nastojimo na čistijem vazduhu i zdravijem životu, trebalo bi da kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru postavimo kao prioritet“, kaže Džekson. „Prelazak na električne šporete je pozitivan korak ka čistijem kuvanju i boljem zdravlju“.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Video: Ključna godina za Nikolu Teslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>