• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popularno piće za samo 4 nedelje spustilo je nivo šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su testirali efekte fermentisanog čajnog napitka kombuhe na 12 osoba i iznenađeni su rezultatima

  • 1
kombuha, fermentisani čajni napitak Credit: Natalya Stepowaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Osobe sa dijabetesom tipa 2 koje su pile popularni fermentisani čajni napitak kombuhu za samo 4 nedelje uspele su da spuste nivo šećera u krvi, dok nivo šećera u krvi nije smanjen kod osoba koje su za to vreme pile placebo piće sa sličnim ukusom, pokazalo je kliničko istraživanje grupe naučnika sa Medicinske škole Univerziteta Džordžtaun, Univerziteta Nebraske Linkoln i organizacije MedStar Health, piše MedicalXpress.

Reč je o preliminarnom ispitivanju na 12 osoba koje bi trebalo da dovede do većeg kliničkog istraživanja, navedeno je u studiji objavljenoj danas u žurnalu Frontiers in Nutrition.

Kombuha je fermentisani čajni napitak sa bakterijama i kvascem koji se u Kini koristi bar od 200. godine pre nove ere, ali je tek poslednjih nekoliko decenija postao popularan u ostatku sveta. Kombuha je veoma popularna zbog tvrdnji da poboljšava imunitet, povećava energiju i smanjuje potrebu za hranom, ali te tvrdnje nisu nikad ozbiljno ispitane i dokazane.

- Neka ispitivanja u laboratoriji i na glodarima pokazala su dobre strane kombuhe i jedna manja studija je nagovestila mogućnost smanjivanja šećera u krvi, ali koliko znamo ovo je prvo kliničko ispitivanje efekata kombuhe na ljude koji imaju dijabetes tipa 2. Studija je obećavajuća, ali potrebno je izvesti još mnogo istraživanja. U našem istraživanju je važno to što nismo terali ljude da menjaju svoje navike u ishrani već smo samo dodali kombuhu – rekao je Den Merenstajn, profesor Medicinske škole Univerziteta Džordžtaun.

Kombuha je, čini se, pomogla da za samo četiri nedelje nivo šećera u krvi kod ispitanika padne sa 9,1 na 6,4 mmol/L. Istraživači su gledali i koji od mikroorganizama iz kombuhe su najaktivniji. Otkrili su da se u piću nalaze bakterija mlečne kiseline, bakterije acetinske kiseline i vrsta kvasca nazvana dekera. Svi mikrobi su prisutni u sličnoj meri i ne postoje suštinske razlike između različitih brendova kombuhe.

- Dijabetes je jedan od glavnih uzroka smrti u SAD i predstavlja značajan faktor rizika za srčane bolesti. Uspeli smo da skupimo dovoljno preliminarnih dokaza da uobičajeno piće može da utiče na dijabetes. Nadamo se da ćemo sprovesti mnogo veće ispitivanje korišćenjem onoga što smo dosad naučili i da dobijemo odgovor na pitanje da li je kombuha zaista toliko efikasna u smanjivanju nivoa šećera u krvi – rekao je Merenstejn.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>