• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nauka u službi narko-dilera: Pojavile se droge koje nije moguće detektovati dok ih ne aktiviraju enzimi u telu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve češće se na tržištu narkotika nalaze opasne supstance maskirane u prolekove, koji deluju tek kad ih pokrene metabolizam

  • 0
lekovi, droga Credit: Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Trgovci drogom našli su način da prevare policijske službe korišćenjem jedne od najmoćnijih alatki u našem telu – metabolizma. Ta vrsta droge pretvara se u formu takozvanih prolekova i oni deluju tek kada ih razbiju enzimi u našem sistemu za varenje ili neke druge hemijske reakcije u telu, piše ScienceAlert.

Prolekovi imaju legitimnu farmakološku upotrebu – između 5 i 7 odsto lekova spada u ovu kategoriju, ali njihovo korišćenje u narko-biznisu je relativno nov fenomen.

Većina ilegalnih droga deluje interakcijom sa specifičnim receptorima u moždanim ćelijama, stimuliše ili blokira hemikalije nazvane neurotransmiteri. Kod prolekova, s druge strane, mali delovi molekula moraju da budu uklonjeni ili zamenjeni pre nego što droga može da deluje na te receptore. To se dešava unutar tela prirodnim procesima. ALD-52 (1-acetil-LSD) je, primera radi, prolek koji se u telu pretvara u LSD nakon što se uklone dva atoma ugljenika i jedan atom kiseonika. Iako postoje izveštaji da je ALD-52 prisutan od šezdesetih, prvi put su ga zvaničnici u Francuskoj otkrili 2016. Od tada su detektovani još mnogi prolekovi koji u stvari skrivaju narkotike. Prolek ALD-52 otkrivan je tokom pandemije u Italiji, u Japanu, u Brazilu.

Osim toga, postoji i GBL (gama-butirolakton), prolek droge GHB, koji se sve češće prodaje na ulicama Britanije i klasifikovan je kao droga klase B, uz kanabis i ketamin. Narko-dileri razvili su i maskiranje ekstazija (MDMA) dodavanjem malog molekula koji se uklanja u stomaku, nakon kontakta sa želudačnom kiselinom.

Kako ScienceAlert piše, najveći problem sa drogama maskiranim u prolekove je što je teško detektovati ih, jer su za identifikaciju neophodne kombinovane laboratorijske procedure. Njihova pojava na tržištu je upozorenje za promenu trendova na tržištu narkotika.

(Telegraf Nauka/ScienceAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>