• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi CRISPR terapija mogla lečiti sve od raka do neplodnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstojeće odobrenje prvog CRISPR tretmana na svetu za srpastu anemiju je samo početak: uskoro bi ova tehnika genetskog inženjeringa mogla biti upotrebljena za borbu protiv svega od raka do visokog holesterola i neplodnosti.

  • 0

Napadi užasnog bola su počeli toliko davno da se Viktorija Grej više ne seća tog vremena. Njena baka bi pokušavala da ublaži tu neugodnost pomoću toplih peškira i medikemenata, ali bezuspešno. „Rođena sam morajući da trpim bol“, rekla je ona. „Bio je to život za koji sam mislila da ga ne vredi živeti.“

Viktorija ima naslednu bolest zvanu srpasta anemija, koja čini da crcvena krvna zrnca formiraju nenormalan „srpasti“ oblik koji može blokirati kapilare, izazivajući bol i oštećenje organa. Dok je starila, bol je postajao sve veći. Jednom prilikom privremeno nije mogla da koristi ruke i noge. Do 30-ih, postala joj je neophodna kućna nega. Stoga je prihvatila kad joj je ponuđena šansa da postane prva osoba koje će biti podvrgnuta eksperimentalnom tretmanu genetskog inženjeringa CRISPR.

Danas, četiri godine nakon što se to desilo, više nema napade bola i radi puno vreme. „Sad je moj život pun optimizma“, kaže ona.

Dati tretman će verovatno uskoro dobiti zeleno svetlo od regulatornih tela u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji, što će ga učiniti prvom odobrenom CRISPR terapijom. Ne i poslednjom.

Sad nema sumnje da ta tehnologija – korišćena za modifikovanje gena – može tretirati i čak potencijalno izlečiti ogroman niz bolesti, piše New Scientist. Jedino pitanje je koliko daleko može ići. Hoće li to biti skupa terapija korišćena samo povremeno? Ili će biti toliko široko korišćena da će mnogi od nas dobijati CRISPR injekciju da, recimo, snize nivo holesterola i žive duže i zdravije?

(Telegraf Nauka/New Scientist)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>